Posts

Showing posts from April, 2016

Royal Perak River Endurance 2016

Image
Sekali lagi anak dara akak join canoe competition and this time will be more challenging. Berdebar pulak hati ni bila izinkan anak dara pergi sebab kali ni buat kat sungai yang lebih besar. Mesti la lebih mencabar fizikal dan minda. 4 hari 3 malam pulak tu, tinggalkan ummi terkulat-kulat la weekend ni tanpa anak kecik. 
Tadi baru jek hantar anak dara ke tasik titiwangsa, tempat berkumpul. Nanti derang ke Kuala Kangsar naik kereta, perbelanjaan logistik ditanggung oleh Kelab Kayak Kuala Lumpur. Adeh...baru form 2 dah masuk competition. Umminya yang dah masuk era midi ni pun tak expert lagi nak swimming. Woha!



Tak ada apa lagi yang perlu akak cakapkan melainkan mendoakan semoga dipermudahkan segala urusan anak dara dan dijauhkan daripada permasalahan. Nasib baik budak ni agak reti nak berdikari. Malam semalam dah siap list barang2 dan pakaian yang nak dibawa. Sebelum pergi tadi, dah buat check list mana yang patut.








Baju satu beg, barang2 sampingan satu beg. Suruh bawa satu beg jek, tak…

pakej muslim @ felda travel

Image
Sampai lagi emel travel promo ni ke inbox rasmi akak dan kali ni pakej muslim ke Slovenia, Croatia, Bosnia, Montenegro dan Albania. Nampak macam best, boleh travel sebelum kita berpuasa di bulan Ramadhan. Kalau saving dah banyak tu, boleh la contact terus Felda Travel seperti nombor telefon yang tertera kat atas tu. Banyak diskaun yang derang bagi tu, so jangan ketinggalan.

gulai tempoyak ikan patin

Image
Usai sudah majlis doa selamat + menyambut menantu kat rumah mak. Sambut menantu "lama" sebab majlis nikahnya dah selesai bulan november tahun lepas. Alhamdullillah mak tempah food kat caterer jek sebab tak larat nak mengemas rumah kalau masak2 sendiri.
Menu of the day, daging masak opor, gulai nenas+ikan kering, ulam+sambal belacan dan ayam goreng berempah. Air sirap sejuk. Pandai dia buat air sirap, tak manis sangat. Akak suka gitu.




Mak tambah satu lagi food yang dimasak sendiri dengan air tangan mak, gulai tempoyak ikan patin. Limited edition, siapa cepat dia dapat sebab mak tempah 20 ekor jek ikan patin. Tapi rasanya orang tu sedekah lagi ikan patin, so lebih daripada 20 ekor la. Kami gotong-royong mencuci ikan patin sampai tak ada bau, hanya dengan air limau kasturi. Nak guna tepung gandum boleh jugek.
Kejap jek mak masak gulai ni, campak2 jek bahan2nya. SRK tukang kacau dan jaga api :)
*sebenarnya SRK yang tak sabo nak makan!




This is my family...cousins, daughters and …

temerloh for real

Image
Ramai jugek kawan2 tanya kat fb etc..tentang keringnya air sungai Pahang sekarang ni. Ada yang cakap dah boleh main bola kat situ, ada yang cakap boleh lumba motor kat sungai Pahang tu. Macam2 versi cerita la ada. Ada yang betul, ada yang sipi2 betul dan ada yang kurang tepat.
Last weekend, kebetulan akak balik kampung kan, terus ajak SRK ronda2 kat tepi sungai Pahang, nak tengok sendiri apa jadi kat situ. Foto kat atas tu akak snap sendiri daripada dalam kereta. Sementara tunggu anak2 dara berselfie2 kat area bawah tu, akak sempat snap foto tu. 
Well, ada benarnya yang beberapa tempat dah nampak pasir jek, especially kat sebelah sana tebing sungai. Mungkin jugek sebab area tu dasar pasirnya agak tinggi. So, bila musim panas macam ni, area tu yang timbul dulu. Kalau bukan musim kemarau pun, akan timbul jugek tebing2 pasir tu. Cuma tak la seluas yang kita boleh tengok sekarang ni.
Kuasa Tuhan, tak siapa boleh menafikannya.

bubur nasi macam2

Image
Okay, ni actually bubur nasi tapi dah berkali tambah air dan biarkan beras kembang gebus gitu. 
Cerita kelmarin ni, SRK hello said nak masak bubur nasi. Okay, no problem, masak ler. Kenyang jugek makan bubur nasi. Anak dara pun suka makan. Akak dah bayangkan bubur nasi SRK mesti bubuh banyak benda. Betul la macam yang akak bayangkan, macam2 ada dalam bubur nasi ni! Sampai susah nak makan nasi... =).





Ada kentang, ayam, sotong dan ikan bilis. Then masa makan, tanya SRK, letak daging ke sebab macam kunyah daging. SRK cakap tak bubuh daging tapi bubuh daging burger. Woha! Tak pernah lagi akak jumpa orang masak bubur nasi bubuh daging burger..hehe..kus semangat.
Walaucamanapun rasanya bukan tak sedap, sedap jek cuma akak tak minat kalau ada kentang dalam bubur nasi. So, dah "warning" jangan bubuh kentang lagi.
Side dish, beli otak2 kat tasik titiwangsa. Jumpa Keith Foo and wife kat situ. Tengok kat tv macam sado sangat tapi realitinya tak beso mana pun orangnya.
Well, selamat me…

mamee chef tomyam

Image
Tak tau pulak area rumah akak sekarang ni tengah catu air. Tak ada pulak nampak notis apa2 tapi weekend lepas memang haru nak basuh kain dan memasak sebab air kena catu. On saturday, air tak ada kejap jek, sempat la nak masak bagai tapi on sunday air tak ada sampai 7 jam. Pening jap.
Nasib baik sempat basuh kain satu round tapi tak sempat nak memasak. Angkut anak dara makan nasi ayam kat luar. SRK pulak ada keje kat luar. Nak makan pun kena hati2...jangan main belasah jek. Nanti sakit perut, mana nak ambik air. Sampai ke malam tak ada air. Last solution makan mamee chef tomyam ni, anak dara pulak masak maggi kari.





Tak la sedap sangat benda ni tapi nak makan jugek. Bila dah tengah makan, teringat pulak pasal sakit perut. Buatnya benda ni boleh efek kat akak sampai sakit perut, kes naya. Memang betul la sebab pukul 3.30 am perut macam sakit, memulas tapi layan jek...sampai rasa sakit hilang, akak tido semula.
By the way, air paip ada semula pukul 9.30 pm sampai la ke pagi. Nasib baik a…

makcik kaya!!

Akak selalu dapat emel macam ni, agak2 ada tak orang yang "tergoda" dengan emel macam ni? Heran jugek sebab lately ofic email selalu masuk mesej2 macam ni, dah tak ada filter ke apa...Allahualam. Kadang2 letih nak delete benda ni semua, hari2 ada jek masuk. Have to do something about it. Dah bercampur dengan mesej2 rasmi, serabut.Kalau mesej ni betul, tak apa jugek kan. Boleh jadi kaya. Woha! Boleh la akak payung uolss beli baju raya...kui3x...


GOOGLE® CORPORATION Belgrave House, 76 Buckingham Palace Road, London, Greater London, United Kingdom
Dear Google Email Lucky Winner,
We wish to congratulate you once again on this note, for being part of our lucky winners   selected this year Google annual end of year awards. This promotion was set-up to encourage the active use of the Google search engine and the Google ancillary services. Hence we do believe with your winning prize, you will continue to be active and patronage to this company. Google is now the world leading search engine…

laksa artwood

Image
Salam Jumaat yang penuh barokah, semoga kita semua sentiasa dilindungiNya dan dijauhkan daripada perkara-perkara yang mungkar. Alhamdullillah kita masih dipanjangkan umur untuk menumpang di bumi yang sementara ini.
Bos dah masuk ofis, time to do presentation selepas bertungkus-lumus berbincang dan menyediakan plan untuk online business. It's good bila kita buat group discussion sebab masing2 ada kepakaran sendiri. So, macam2 idea yang baik dan mengarut masuk dalam plan =). Terpaksa recall teori-teori marketing dan production yang pernah masuk dalam kepala ni dulu. Kalau orang2 muda tak apa la sebab still fresh dalam mind apa yang derang belajar dulu.
Sepanjang minggu ni pendek kata memang asyik buat group discussion and of coz makan2 free. Murah rezeki, alhamdullillah. Well, hari ni pun makan free lagi, makan laksa yang tempah kat Artwood. Nak tau lanjut pasal Artwood, boleh baca kat sini Tapi malangnya lupa nak snap gambo laksa dia.
Marbeles la jugek laksa dia sebab guna ikan ba…

mee kari antarabangsa

Image
Lagi cerita pasal discussion dan makan free. Rezeki murah kan.
Semalam sorang adik oficmate akak ni sambut birthday, so a day before she told us to save our tummy for mee kari antarabangsa. Ingatkan ada nasi lemak antarabangsa jek. Sebelum tu, dah dua kali akak menerjah ke kedai nasi lemak antarabangsa kat Kampung Baru tu tapi macam dah tak antarabangsa pun. Tak macam dulu. Selingan jap.
Okay, not sure mana adik oficmate ni beli mee kari antarabangsa, or akak yang ketinggalan keretapi :). Tapi mee kari ni memang nampak special. We all makan ramai2 satu unit, siap boleh jemput jiran2 unit sekitar dan ex-staff unit ni. Lagi ramai lagi happening. 




Ni la rupanya mee kari antarabangsa ni, ada macam2 lauk dalam tu, udang, fish ball, crab ball, fish cake, lala. Puas hati la makan. Yang lainnya sebab kuahnya rasa daun kesum. Derang blend halus daun kesum ni dan bubuh dalam kuah sekali. So, no wonder akak nampak ada macam2 habuk hitam2 dalam kuah. Tu actually daun kesum yang dah lumat dan lay…

pasar rakyat medan mara, KL

Image
Biasa dengar pasal Pasar Rakyat Medan MARA tu tapi tak pernah pergi sebab tak ada keperluan. Since dua minggu lagi my parent nak buat majlis sambut menantu, usaha jugek cari tailor yang boleh siapkan baju dalam masa 10 hari...gitu. Macam mustahil dah sebab orang dah sibuk tempah baju raya, mau nya nak layan baju nak pakai kenduri. Kalau ada, memang rezeki ler. 
Kebetulan my best friend nak tempah baju jugek, so we decided menerjah ke Medan MARA, kot2 ada rezeki kat situ. Seperti yang dijangka, memang tailors fokus kat tempahan baju raya jek. Okay la, surender. Kain yang plan nak pakai masa kenduri, tempah untuk baju raya. Siapnya 30.06.2016 nanti. Woha! Mau akak lupa dah time tu =)

Sebelum tu, we all tawaf dulu sekali dua dalam Pasar Rakyat tu untuk tengok2 dan kaji2 yang mana satu tailor yang nampak macam okay. Kalau tailor yang senyum pun tak nak bila customer datang kedai, rasanya reject la kot tailor yang macam tu. Tapi kalau tailor tu dari jauh lagi dah senyum dan memanggil kita…

great time with family

Image
Tak sangka pulak yang hometown akak antara tempat yang paling panas kat semenanjung ni, selain daripada Perlis dan Jerantut. Patut la masa duk kat kampung baru ni, panas tak boleh nak cakap. Rasa nak baring dalam bilik air je ataupun pergi mandi sungai semantan. Punya la panas, rumah mak pulak rumah kayu. Matahari direct ke beranda rumah bila waktu petang. Ni baru panas sikit, kita dah menggelabah kan. Belum lagi panas kat "sana" tu....

Kebetulan, tak plan pun...abang long dan adik akak pun balik kampung. So ramai la kat rumah mak dan abah. Seronok mak dan abah bila ramai orang kat rumah. Seronok makan ramai2...gosip ramai2...kutuk ramai2...hehe. Lama tak jumpa kan.

Lari sikit daripada tema ikan patin, so hidangan semalam tak ada ikan patin. Adik ipar (our new family member) yang masak semua ni. Akak goyang kaki jek, tukang makan sebab kasi chance adik ipar nak tunjuk skill. Padahal memang mood memasak dah ke laut.

Simple jek menunya, ayam goreng carrot, tomyam putih, rebus…

nasi ayam goreng kunyit @ mat rock

Image
Salam Jumaat yang penuh dengan barokah. Baru berkesempatan nak update blog walaupun ada juga few stories yang boleh dikongsi kat sini. 
Minggu ni akak dah mula bertugas di unit yang baharu, dengan tempat yang baharu, job spec yang baharu tapi dengan bos yang lama. Woha! =)
So far so good, tak ada apa yang tak good even environment baru ni, so far so good. Alhamdullillah. Sepanjang minggu ni banyak buat meeting and discussion among us. Bos push kami buat discussion sebab ada benda2 yang perlu kami buat dengan kadar segera. No stress at all, instead of we had to think hardly, we had fun together, gelak sana gelak sini, "kutuk" sana "kutuk" sini. It was normal among us. Jokes everytime and everywhere, salah satu cara untuk mengeratkan persahabatan.




Apa yang bestnya bila ada meeting and discussion ni, ada makan2nya :). Alhamdullillah rezeki murah minggu ni. First day meeting, we all makan domino pizza and coke. Then during other discussions, ada jek la jajan2 yang kel…

brand outlet @ sunway putra

Image
Last weekend bawak anak2 dara jenjalan kat Sogo dan Sunway Putra, naik tren jek. Mudah sikit. Sogo ada buat sales tapi akak tak beli apa2 pun kat situ, just window shopping dan bawak anak2 makan kat food court. Tapi orang memang ramai giler. Siapa kata orang KL dah tak ada duit. Setiap minggu, penuh jek shopping malls kat KL ni. Then akak tengok bukannya sikit derang tu shopping. Kira senget la bahu angkat barang.
Kat Sunway Putra la purse akak jadi kempis sebab akak masuk brand outlet. Normal la kan kalau kat brand outlet ni, buy one free one. Then 3 @ RM50. Ataupun RM19.90, depends pada barang and brand la. Mula2 cuci mata dulu, then baru la pilih tapi tak sempat akak nak pilih, anak2 dah pilih dulu. So nak jimat, kena la layan kehendak anak2. 
Tapi baju2 kat situ cantik2, cuma kena pandai pilih la yang sesuai dengan kita. Kemeja lelaki banyak pattern, banyak colors. Kalau nak yang slim fit type pun banyak. Handbag pun ada, sandals, belts....etc. Sedia duit jek la kan.

farewell party @ absolute thai

Image
Last friday our department buat simple farewell party untuk we all yang kena tukar unit. Buat kat restoran absolute thai, wangsa walk. Best makan kat situ sebab quite privacy dan bersih. Lunch hour, we all berombongan ke sana, terpaksa hadap jammed yang tak abih2. Biasa arrr..hari jumaat kan.




Cantik interior design restoran ni, I like. Tak terlalu formal dan tak terlalu santai sangat. Kalau nak bawak family, ok sangat tapi kena becareful kalau bawak anak2 kecik sebab banyak display items yang fragile.





Berjanggut menunggu kawan2 lelaki yang selesai solat jumaat tapi tak sampai2 lagi kat restoran. Berkeriut perut ni dibuatnya. Order pineapple juice dulu buat alas perut dan buat hilangkan rasa haus. Cuaca panas kan...dapat minum jus macam tu, berbaloi uolls.




Sayur campur baby kailan dan cauli flower, akak memang minat makan sayur2 ni, no objection at all :). 




Tetiba tertengok benda2 hiasan ni, menarik. So, terus snap pic tanpa hiraukan keadaan sekeliling.





Antara ofismate akak yang sport…