Thursday, May 17, 2012

ikan aji-aji masak stim


..ikan aji-aji kukus...cooked by SRK..

Pernah makan ikan aji-aji? Akak rasa ramai yang tak berapa familiar dengan ikan ni sebab ikan ni tak selalu ada dijual kat pasar. Tapi waktu akak duk kat New Castle dulu, kalau nakkan ikan aji-aji yang fresh, kami pergi menerjah ke Tok Bali aje. Dapat ikan yang fresh dan lebih murah.

Through experience, akak tak pernah lagi masak lemak ikan ni. Selalunya akak masak stim atau kukus aje. Angkat dan makan time panas2 lagi tu, cicah dengan sambal kicap. Sedap betul.

Kalau tanya mr.google, tak banyak maklumat kita dapat tentang ikan ni.

Ikan Aji-aji (bahasa Inggeris:amberjack) adalah sejenis ikan laut dalam genus Seriola

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...