Thursday, April 30, 2015

energy with smoothies





Akak memang suka beli dan baca majalah RAPI. Kalau tak ada RAPI, HARMONI pun suka juga. Dah kurang suka beli majalah WANITA atau MINGGUAN WANITA. Dulu suka baca majalah MIDI tapi lately macam dah tak keluar majalah MIDI tu. Frust juga sebab banyak cerita pasal wanita midi kat dalam tu.

RAPI cover amoi Elizabeth Tan tu, keluarannya dah lama tapi akak tak habis2 lagi baca. Ada cerita pasal jamu..uolls. Nak makan jamu kena pandai pilih jamu juga, kalau tak, bimbang effect di hari tua kita nanti. One thing yang akak paling suka baca RAPI ni ialah sentiasa ada info tentang tips untuk turunkan berat badan atau pecahkan lemak atau diet. Tu yang best, walaupun akak liat nak buat.. =)).

Intai kat IG majalah RAPI, ada dikongsikan cara nak buat smoothies yang simple. Teringat pulak nak share kat blog ni.


GREEN SMOOTHIES

2 genggam baby spinach (tengok la juga besar mana genggamnya...)
1 biji epal hijau
1 biji pisang
1 cawan yogurt
5 biji strawberi (i think boleh tukar kot dengan buah lain...such as kiwi..)
1/2 biji oren sunkist

Blend semua bahan tersebut dan enjoy your green smoothies. 

Smoothies ni mampu memberi tenaga kepada kita dan elok untuk diminum setiap hari.

Selamat mencuba!!



Wednesday, April 29, 2015

mitos public gold







Akak pernah buat entri tentang pelaburan emas dengan Public Gold (PG) tapi tulis basic2 gitu aje la. Boleh ulang baca kat SINI

Baru2 ni ada terbaca pasal sorang blogger yang menulis tentang PG ni tapi isi kandungannya macam kurang betul. Akak pun tak expert sangat lagi dengan pelaburan emas ni tapi akak boleh katakan PG ni ada surat pengesahan daripada Bank Negara untuk derang menjalankan pelaburan emas. PG ni ada kilang, satu2nya kilang untuk mengeluarkan jongkong emas iaitu kat Penang. Ada juga surat pengesahan yang mengatakan bahawa PG ni beroperasi mengikut syariah Islam.

Kalau sapa2 yang pernah berurusan dengan Ar-Rahnu Bank Rakyat, pasti tak ragu2 kan untuk kita simpan emas kita kat situ. Bila dah ada duit semula, tebus balik semua emas2 tu. Lebih kurang sama la juga PG ni, kita boleh simpan emas2 lama kita kat situ dan ia akan menjadi pelaburan kita. Kalau kita tak ada stok emas lama untuk disimpan, kita boleh laburkan duit sedikit demi sedikit untuk masa depan kita sebab simpan emas ni untuk pelaburan jangka panjang. Kalau dah terlebih duit sangat, boleh la labur banyak2 sekaligus, tak rugi.

Lagi satu, PG tak pernah janji pada sapa2 yang menyimpan emas kat situ...contohnya simpan permulaan RM5,000...sampai enam bulan akan jadi RM7,000 atau RM10,000. Tak ada ye janji macam tu sebab pelaburan emas ni macam forex juga. Ikut harga emas. Kalau harga emas tinggi, tinggi la jadinya pelaburan kita. Kalau harga emas turun, turun la amount pelaburan emas kita. Tapi berdasarkan sejarah, belum pernah lagi harga emas jatuh merudum macam forex tu yang tetiba jatuh merudum atau naik mendadak. Ada la sekali dulu harga emas agak jatuh, masa tu zaman inflasi teruk, tahun 1997 gitu.

So far, akak pun tak melabur banyak2 sekali tapi akak buat standing instruction dengan maybank2u. Tiap2 bulan ada la amount tertentu yang terus dipindahkan ke akaun PG. Lama2 nanti makin banyak la simpanan / pelaburan secara tak sedar kan. Dan duit yang kita simpan tu boleh ditukarkan kepada emas gram atau kalau dah banyak nanti, boleh tukar jadi jongkong emas. Kalau harga emas murah, masa ni la nak labur banyak2. 

Terpulang pada individu nak melabur kat mana, nak melabur duit atau nak melabur emas. Ada juga pelaburan emas kat tempat lain selain daripada PG. Terpulang, tepuk dada ikut selera masing2. Cuma elak sebarkan info yang tak sahih. Kat PG ni, kita boleh keluarkan duit kita bila2 masa dengan syarat ada baki minimum tinggal dalam akaun sebanyak RM100. Simple kan.

Boleh juga buka akaun PG untuk seisi keluarga, untuk pelaburan pendidikan anak2 pun boleh. Labur emas memang tak rugi. Even Tun M sendiri pun pernah bercakap tentang kebaikan pelaburan emas ni tapi kebanyakan orang Melayu kita ni tak ambik peduli. Orang cina pulak yang ramai melabur emas. Orang cina tak minat sangat nak pakai emas banyak2 kat body tapi cuba tengok akaun pelaburan emas derang, menggunung.

Kita boleh tengok setiap masa akaun kita kat PG, cuma buka website PG dan login kat situ. So, kita boleh tengok berapa banyak emas kita ada, berapa harga emas untuk hari ini, boleh beli emas online dan boleh juga jual emas.


BERITA BAIK UNTUK PENJAWAT AWAM


Sekarang ni ada promosi untuk penjawat awam. Sapa2 yang melabur RM5,000, terus boleh jadi dealer PG dan boleh menikmati insentif seterusnya. Grab sebelum 30 April 2015 ni!!!

Beli emas, dapat emas!!!     Beringat sebelum terlambat.


Tuesday, April 28, 2015

darah manis





Belanja gambar kat teluk cempedak (TC) dulu...sebab lepas selesai majlis bertunang, layan kehendak anak2 nak pergi TC. Banyak monyet kat situ...minta makanan daripada pengunjung. Akak takut nak dekat, buatnya digigitnya kita...haru.

Pantai TC dah seindah dulu, semakin terhakis dan jadi curam. Agak bahaya untuk aktiviti mandi-manda. Tapi aktiviti pantai memang banyak kat situ, happening gitu.







Yang berdarah manis anak kedua, jadi kena ada hadiah untuk si kakak sebab dah langkah bendul. Nampaknya ada kain pasang untuk si kakak. Si kakaknya InshaAllah akan datang berdarah manis juga.





Bekas cincin untuk merisik dan bertunang. Orang sebelah lelaki datang dari Kuala Nerang, jauh tu perjalanan dari sana nak ke Kuantan. So, buat dua2 sekaligus, merisik dan bertunang. Janji dua2 dah suka sama suka. Bakal ustaz dan ustazah.






Tak sempat nak merasa cokelat yang famous ni, takkan akak pulak nak merasmi makannya kan...hehe. Nampak menarik bila dah bungkus elok2 macam tu.





Antara hantaran yang diterima daripada pihak lelaki. Cantik kaler bunga2 tu, sweet.






Orang Kedah memang ikut adat sungguh. Set sirih dan pinang memang ada lengkap sebagai hantaran. Ada sirih, pinang, gambir, kapur dan garam. Kacip pinang pun ada.







Kuih-muih turut dihidang sebelum majlis bermula, buat isi perut sebelum makan nasi minyak. Kek pandan layer tu memang sedap, banyak akak makan =)). Karipap kentang pun ok tapi kuih akok kecik2 tu, akak tak makan sebab katanya manis sangat.

Tahniah kepada cousin akak yang cantik manis ni. Kejap je dah nak mendirikan masjid, baru lagi habis sekolah rasanya. InshaAllah segala urusan dipermudahkanNya.

Monday, April 27, 2015

workshop @ pacific regency kl







Last week, akak handled and attended satu workshop kat Pacific Regency Hotel Suites, KL. Nasib baik buat kat area KL je, tak perlu nak bersusah-payah keluar daerah. Walaupun buat kat KL je tapi akak still tidur kat hotel sebab program sampai dekat tengah malam. Malas nak balik rumah dah walaupun rumah dengan hotel cuma lebih kurang 8km.  Bagi chance SRK uruskan anak dara dia...hehe.

Sampai2 je kat hotel tu, terus snap gambar KL tower, macam jakun kejap. Sebab we all punya workshop kat level 33, so...memang nice view kat situ. Yang bulat2 tu bukan ufo ye tapi maybe ada side effect kat cermin tempat akak snap gambar tu.





Lokasi hotel ni betul2 kat depan jalan masuk ke KL tower. Walaupun hanya 10 minit dari ofis akak tapi memang akak tak pernah jejak kat hotel ni. Actually akak tak pernah pergi KL tower....woha!!
Clear nampak menara maybank kan. Banyak lagi hutan rupanya kat KL ni, hutan Bukit Nenas uolls. Time petang, nampak clear awan gelap...mendung nak hujan, menakutkan pun ada. Insaf kejap :P





Food kat situ tak la banyak sangat pilihan, sedang2 aje. Tapi salad dia boleh tahan sedap. Kalau ikutkan hati nak makan salad / kerabu je, kenyang dah kot. Tapi makan juga nasi sebab terliur tengok sotong dan udang, penambah kolestrol belaka tu.






Kek2 tu memang menggoda, sebab tu akak selamba makan tanpa menghiraukan tahap kolestrol. Habis licin semua, nak ambik lagi...macam tak patut pulak. Nanti peserta2 cakap puan emcee makan banyakkkkk.....




Tu mashmallow kot tapi akak ignore je, tak makan habis. Rasa sikit2 je. Puding kopi tu akak suka, sedap. Nampak je mangkuk tu besar tapi sebenarnya cenonet je.





Kek cokelat tu wajib ada kot sebab tiap2 kali makan, mesti ada. Tapi tak mengecewakan. Puding dalam gelas kecik tu terlalu banyak krim kat atasnya. Tak termakan pulak, rasa heavy gitu.





Tu kuih-muih during minum petang. Ada juga kuih lapis dan kuih lopez. Kek pelangi pun akak nak rasa, tak mengalah...hehe. At last kek pelangi tu tak habis....perut dah full. 




Jom tengok bilik dia pulak. Not bad tapi katil single quite small. Bilik luas sangat, kalau nak bawa famili empat orang pun selesa lagi. Bab lampu je agak kureng, tak ada lampu kat cermin make-up. Kena masuk toilet kalau nak bersiap, baru nampak clear bedak.





Dalam bilik ada meja makan dua kerusi, ada sofa dan meja kopi. Lantai mozek biasa, cuma kat area katil je ada karpet. 






Yang untungnya bilik ni ada peti ais, sinki dan dapur untuk memasak. Sebab tu sesuai untuk famili, senang nak masak apa2 kan. 




Interior dalam toilet, not bad. Cuma yang akak tak suka, tak ada paip air kat tepi toilet bowl. Semua toilet kat hotel ni pesen air keluar automatik dari bawah, pandai2 ler adjust ye... Kalau kita orang Islam ni nak bersuci, memang tak berapa sesuai la. Kena ada gayung nak ceduk air.

Satu lagi yang akak tak berkenan, kat area swimming pool tu. Swimming pool hotel ni kat level 33 tapi pool dia dikelilingi oleh bar. Malam tu akak and frens naik ke swimming pool tu, mak aiiii...macam ada pesta arak kat situ. Tak sesuai langsung nak mandi kat pool tu...tak sesuai... Maybe hotel ni target untuk tourists.

Overall, boleh la duduk kat hotel ni tapi tak la best sangat. 





Tuesday, April 21, 2015

ayam masak serai by SRK


Sonok betul kalau suami volunteer nak masak kan. Boleh isteri rehat2 atau setelkan kerja2 rumah yang lain. Nak pulak isteri yang dah keletihan seharian bekerja kat ofis, macam hadiah gitu daripada si suami. Untung la kalau dapat suami yang rajin ke dapur. Akak la untung sebab suami akak memang tak berat tulang untuk ke dapur. Memang best!




Tu dia nampak tak sambal telur tu. Sebijik telur macam tiga suku masak lagi...so hancur sikit bila dijadikan sambal. Sambal telur yang mana telur2 tu free gift masa pergi kenduri kawen. Great idea daripada my hubby. Actually my hubby aka SRK memang kurang expert kalau buat menu yang masak2 merah gitu tapi bagi chance la kan, asalkan boleh makan.





Nampak macam ayam goreng tapi memang la ayam tu digoreng terlebih dahulu dengan garam dan kunyit. Lepas tu tumbuk bawang putih, bawang merah dan serai lumat2 dan tumis semua bahan ni. Letak ayam dan gaul, bubuh sos tiram sikit dan goreng la sampai agak kering. SRK namakan masakan ni, ayam masak serai... Memang ada rasa serai. 






Bila SRK masak sayur gini, kena ada kuah banyak sebab anak dara yang sorang tu suka hirup kuah sampai orang lain tak sempat nak ceduk kuah. Ni SRK guna baby cabbage campur dengan adult cabbage. Yang ni ok je rasanya. Good....!!





Pencuci mulut yang selalu ada stok kat rumah, favourite anak dara. Kalau beli 4 - 5 biji, budak tu pulun sorang2 dia aje. Orang lain tak sempat nak makan. 

Well, best juga kan kalau sesekali SRK yang masak. Bukan sesekali sebenarnya tapi memang berkali-kali juga SRK masak, nak pulak time akak busy dan lewat balik rumah. Kalau dua2 ada vitamin M, kedai tomyam banyak dekat2 rumah tu =)).

So, akak2 sekelian....latih la suami supaya rajin ke dapur dan tolong kita2 ni memasak. Untung2 dapat rasa air tangan suami.

Monday, April 20, 2015

raikan cinta @ dewan perdana felda


Lately, setiap weekend ada aje jemputan kawen daripada ofismate. Nampak sangat ofismate dah otai2 ye sebab anak2 dah kawen pun...ngeee. Sekejap betul masa berlalu, rasa baru lagi muda belia. Tapi bila ingat dah ada anak yang dah pun masuk tingkatan lima, tak payah nak perasan muda belia lagi kan. Sedar diri =)).

Sabtu lepas, nasib baik SRK free, boleh la ajak dia pergi kenduri kawen anak sorang ofismate tu. Lagipun lokasi kenduri tak jauh mana dari rumah, daripada akak kena masak sendiri kat rumah, baik la pergi makan kenduri...lagipun meraikan orang yang baru mendirikan masjid.





Hidangannya menarik, mesti la kan..kena bersesuaian dengan lokasi majlis diadakan. Kambing golek dengan sos lada hitam. Tapi minta maaf banyak2...kambing golek tu terasa sangat kambingggnya. Terbantut jap selera kami.





Nasi beriyani makan dengan daging kerutuk or what..?? ..tak sure tapi daging lembut je, senang nak makan dan sedap. Ada papadom, acar buah dan sweet sour fish. Ikan tu ok rasanya. Nasib baik akak ambik banyak sikit ikan...hehe





Dessert of the day ialah kek karot, kuih seri muka dan bubur kacang. Tapi akak kurang minat bubur kacang. Kalau ada bubur pulur hitam, memang akak ambik dua mangkuk dah. Satu untuk SRK dan satu untuk akak tapi kalau SRK tak nak makan, akak boleh clearkan... =)). Kuih seri muka dan kek karot tu sedap, nak tambah lagi tapi malu kuceng pulak.







Cenderahati untuk tetamu....macam biasa dapat telur. Pergi tiga beranak, so dapat la telur rebus tiga biji. Telur rebus tu SRK dah transformed jadi sambal telur untuk makan malam kami. Jimat kan...hehe. 





Ini masa pengantin bergambar dengan rakan2, kelas gitu pelamin dia. Sweet color, pandai pilih color. Tak la menjolok mata sangat dengan color2 yang terang. Nampak soft and sweet.






Trend kenduri kawen sekarang mesti ada muzik, kalau tak sunyi sepi uolls. Ni band daripada mana pun akak tak tau tapi suara kedua2 vokalis tu memang best walaupun dressing biasa2 aje. Lepas tu ada sorang brader tu tiup saksefon secara solo, terpukau kejap akak. Sambil makan sambil dengar muzik, rasa tak nak balik sebab...

1. makan sedap dan free..
2. makan sambil dengar muzik...
3. makan sedap, free, sambil dengar muzik kat tempat berhawa dingin...

Alhamdullillah, kita meraikan orang mendirikan masjid. Semoga bahagia hingga ke hujung nyawa.






Saturday, April 18, 2015

crunch & munch untuk orang diet


Suka makan oat? kismis? buah tamar? telur?

Tak semua orang suka makan benda2 ni kan kecuali orang biasa makan telur.  Dalam menu harian selalu ada telur kan. Baru2 ni ada la sorang pompuan ni promote kat akak satu produk untuk diet. Dia cakap kalau makan benda ni, tak payah ambik breakfast. Boleh kenyang sampai tengahari, hanya dengan makan benda ni satu paket je. Biar betul kan. Akak sarapan cekodok lima biji, pukul 10 perut dah meminta2 suruh topup.





Ini la bendanya yang dia suruh akak try makan. Crunch and munch namanya, produk buatan Malaysia, hasil usaha dan penat lelah MADA, Kedah. Paket dia kecik aje, macam tak cukup kalau makan. Benda ni elok untuk orang2 yang mementingkan diet, memberikan tenaga kepada minda dan muscle. Minda cerdas, badan pun cergas katanya.

Kandungan benda ni ialah campuran oat, kismis, tamar, bertih beras perang,kacang tanah, manisan nipah, gula perang, mentega kacang, telur, garam dan vanilla. So jadi la benda ni.




Al-kisahnya akak belum makan pun lagi crunch and munch ni =).  Lepas tu macamana akak nak share experience kan. Tapi kalau ada sapa2 yang pernah makan tu, boleh la share cerita. Mana tau betul kan...bila kita makan benda ni, tak payah makan benda lain untuk sarapan. Lepas tu kenyang sampai tengahari, hebat bukan.

Harga satu paket kecik ni ialah RM3.50 sahaja. Kalau setakat nak cuba makan, tak rugi pun kalau beli. 

Yang crispy tu pulak, favourite akak =)).

Selamat berhari minggu, jadikan hari minggu uolls berkualiti. Stop dulu plan nak ke waterfall atau mandi sungai sebab sekarang ni dah berbalik musim kencing tikus. Minta dijauhkan daripada sebarang kesusahan. 

Wednesday, April 15, 2015

teh tarik place @ jalan pahang


First time akak diperkenalkan dengan Restoran Teh Tarik Place ni ialah masa akak duduk Bandar Puteri Puchong dulu. Ada satu branch dia kat IOI Mall. So bila jalan2 + shopping2 kat IOI Mall, time nak makan mesti pergi Teh Tarik Place. Selain daripada teh tarik dia yang memang marbeles dan interior design yang menarik, tempat tu juga ada menyediakan ruang makan terbuka yang mengadap tasik, khas untuk orang2 yang suka merokok sambil minum atau selepas makan. Of coz SRK suka pergi situ, senang dia nak mengabihkan makanan cap dunhill dia tu.

Then, anak sedara kawan akak pun ada buka satu cawangan Teh Tarik Place kat Paradigm Mall. Akak dan famili pun dah beberapa kali makan kat situ tapi ruangnya smaller than yang kat IOI Mall tu. Rasa makanan lebih kurang sama tapi rasa teh tarik tetap sama 99%.

Pernah juga makan kat Teh Tarik Place kat Empire Shopping Gallery kat Subang Jaya. Yang jadi ke situ sebab dulu akak duk ulang-alik ke Shaklee HQ kat sebelah tu. Pun rasa teh tarik yang 99% sama.





Well..punya la koman akak ni baru tau Teh Tarik Place ada branch kat Jalan Pahang. Baru2 ni tertengok sorang kawan yang upload status fb, tengah mengeteh kat situ. Owh...rupanya ada juga branch berdekatan dengan rumah akak. Terkini ada juga branch baru buka kat Quill City Mall. Ok2..tak jauh la kalau nak mengeteh.





One thing yang akak suka about Teh Tarik Place ni ialah penggunaan kerusi dan meja kayu yang agak berbeza daripada tempat2 lain. Selesa untuk melepak2 kat situ, samada dengan kawan2 ataupun famili. Boleh pilih nak duduk kat tempat yang ada aircond ataupun tak.





Rasanya Teh Tarik Place dah meluaskan lagi skop menu derang. Now macam2 boleh makan kat situ. Sapa yang teringin nak makan laksa ikan sekoq, boleh pergi situ. Memang uolls akan jumpa sekoq ikan dalam mangkuk laksa. Nasi kerabu dia pun not bad, SRK suka. Roti canai, roti bakar dan macam2 jenis roti lagi tu...memang ada la kat situ.

Ni cerita pasal Teh Tarik Place, Jalan Pahang sebab petang semalam dah tersampai kat situ dengan kawan akak. Kedainya betul2 berhadapan dengan pintu masuk ke HKL. Tak susah nak cari.

Tuesday, April 14, 2015

cekodok bilis, favourite breakfast







Cekodok bilis ni memang style kampung betul, tepung + ikan bilis & bawang merah tumbuk, garam dan telur. Resepi turun-temurun tapi mak akak yang buat cekodok, lagi sedap. Mesti la tak boleh lawan..huhu. 

Cekodok ni actually favourite anak2 akak. Tak ada menu lain pun tak apa, makan cekodok ni dah memadai, dah puashati sangat. Memang licin tinggal pinggan. Tapi kan...akak rasa lately ni tepung gandum cap sauh tu macam dah jadi liat sikit bila kita bancuh untuk buat cekodok. Orang kata kalau nak lagi sedap, guna tepung gandum faiza. Cuma harga mahal sikit la daripada tepung gandum cap sauh.






Hmm...ni keropok lekor frozen, made in Dungun. Kat rumah akak memang ada stok keropok ni, my friend yang delivered. Keropok ni memang sedap sebab bila kita goreng tu, dia lembut je, tak jadi garing macam sesetengan keropok lekor frozen yang lain. Makan dengan pencicah yang diimport dari Dungun juga. 





Yang ni bukan mee kari yang akak masak sendiri =)). Tapi akak makan kat Restoran Haslam, Jalan Pahang. Lokasinya berdepan dengan KPJ. Memang ramai orang datang makan kat situ, dibuka siang sampai malam. Time malam boleh order masakan panas such as mee kari ni. Sedap mee kari dia buat, cukup rasa, cukup pekat kuahnya. Harga RM6.50 semangkuk. Puashati makan.

Nanti nak ulang pergi makan :)




Monday, April 13, 2015

masak simple, makan berdua


Dah lama tak share cerita pasal makan kan. Sebab dah banyak hari dapur akak tak berasap, asik balik malam je. Badan pun dah penat, banyak makan kat luar je. Nipis dah purse :) Bila dapat masak tu, macam puashati sebab walaupun simple sangat menunya tapi bila asben makan bertambah, lagi puashati kan. Nasi dalam periuk licin...tu yang paling best, tak ada yang membazir.







Ini dia menu yang simple tu, bakar ikan kerisi dalam magic pan, hiris timun. Dua2 tu cicah dengan budu. Nak sediakan budu, kena ada limau kasturi atau limau nipis, bawang merah, serai dan cili api. Serai dan bawang merah tu hiris nipis2. Perah air limau kasturi, marbeles u olls. Kena pulak dengan budu yang jenis tak berapa masin. Memang best, ni yang SRK suka sangat.






Ni kacang buncis goreng dengan ikan bilis dan fishball. Kenapa akak hiris nipis2 je kacang buncis tu? Sebab ikut kehendak SRK nak akak masak macam tu. Jadi, ikut je la kan, tak ada masalah pun nak masak.






Susah juga kalau menu tak ada yang berkuah. So, akak buat la kari ikan ala kadar, untuk makan berdua. Makan berdua sebab waktu ni anak dara dah pergi camping. Bila tengah makan, teringat pulak kat anak dara...dah makan ke belum, kenyang ke tak dia makan....tapi dah bekalkan siap2 maggi cup dan roti, mana la tau tengah2 malam perut lapar kan.

Well, mudah je menu yang akak masak bila tinggal berdua2an dengan SRK. SRK memang suka budu, maklum la lidah pantai timur gitu. Alhamdullillah ada rezeki untuk kami lagi.

Friday, April 10, 2015

celebrate birthday at camp


Pertamanya, akak nak wish happy birthday pada anak dara akak yang gigih berkayak tu. Hari ni genap umur dia 13 tahun, sekejap je rasanya. Pejam celik dah 13 tahun budak kecik ni. Malam tadi dia tanya apa hadiah yang ummi nak bagi??... Agak2 apa hadiahnya ek? Tak pernah lagi orang bagi hadiah macam ni kot... =)).







Ini la hadiahnya, sleeping bag. Jenuh nak mencari benda ni. Akak beli sleeping bag ni sebab anak dara akak ni kena pergi camping kat sekolah. Camping tak lama pun, cuma dua hari satu malam. Camping pun kat sekolah je...dekat dengan rumah. Tapi sebab nak ada mood bercamping tu, kena la ada sleeping bag, baru rasa macam orang camping kat dalam hutan or waterfall kan.

Survey kat online website untuk beli sleeping bag. Memang ada kat Lazada, harganya pun murah sebab ada offer. Cuma RM37.00 ++ je tapi deliver by shipping, lambat la sampai ke tangan. Kebetulan ada kawan nak pergi shopping kat JJ Maluri, so akak follow la. Rezeki ada kan, kat JJ Maluri memang ada jual sleeping bag dengan harga yang berbeza-beza dan akak beli sleeping bag yang harga sedang2 je. Ada banyak pilihan kaler tapi prefer yang hijau tua ni sebab tak cepat nampak kotor. Jadi, ini la hadiah hari lahir anak dara... :)





Cikgu dah bagi list barang2 yang perlu dibawa semasa camping. Lampu suluh kena ada, SRK beli kat DIY. Walaupun beli kat DIY je tapi harganya boleh tahan, RM14.00. Bawa pinggan dan gelas plastik, bawa selipar, kain telekung dan kain baju untuk dua hari. Akak bekalkan juga kain sarung untuk buat kain basahan. Walaupun budak ni macam tak faham keperluan kain sarung tu, nanti masa camping, dia tahu la kenapa kena bawa kain sarung. 

Penuh la beg galas dia tu, excited sangat nak pergi camping walaupun camping kat sekolah je. Program ni dipanggil kursus asas perkhemahan. So, next time baru ada perkhemahan sebenar di lokasi luar. Harapan akak semoga anak dara akak ni dapat belajar sesuatu daripada pengalaman.



HAPPY BIRTHDAY MY GIRL!!!

Thursday, April 9, 2015

new activity @ my qassy


Sejak masuk form one ni, my girl semakin matang. Walaupun kecewa sebab tak dapat masuk SBP or MRSM tapi dia tak pernah putus asa. Mula2 tukar sekolah baru dulu, macam2 perasaan ada. Segan la, takut tak dapat kawan la, bimbang sekolah tak best la. Semua ada. 

Tapi bila dah beberapa minggu jadi budak sekolah menengah, she's getting better sebab dah dapat kawan, dah ada geng. Confidence level dah semakin meningkat dan akak pun happy dengan keadaan dia. Bila happy, maknanya semangat nak belajar pun tinggi. Itu yang penting. Alhamdullillah cikgu-cikgi kat sekolah tu nampaknya quite aggresive dan aktif dengan pelbagai aktiviti. Tiba masa nak pilih kelab, persatuan....berhari-hari duk fikir nak masuk apa. At last, one day...setelah difikirkan masak2, kelab hoki jadi pilihan. Pengakap laut pulak pilihan untuk aktiviti pasukan beruniform dan...surprised sikit sebab this girl masuk kelab katering, nak belajar masak katanya.

Wow! Akak berpuashati dengan pilihan dia. 





Ini pun salah satu aktiviti kegemaran dia, makan aiskrim pasu. Macam2 sekarang ni kaedah nak melariskan produk masing2. Orang tanam pokok bunga dalam pasu, yang ni jual aiskrim dalam pasu. Satu pasu boleh makan bertiga..uolls. Jimat juga tu tapi memang jenuh nak abihkan aiskrim pasu ni.





Yes, ini la aktiviti atau hobi terbaru anak dara akak, berkayak. Kebetulan dia masuk persatuan pengakap laut kat sekolah, so memang attach dengan aktiviti berkayak di Tasik Titiwangsa. Bermula dengan "kelas kayak" yang dibuat sehari suntuk, beberapa minggu lepas, then...setiap hari ada latihan berkayak mulai jam 5.00pm - 7.00pm. 

Budak2 ni memang teruja sebabnya...training coach tu abang2 sado...uolls...hehe. Melting katanya bila tengok body abang2 tu. Mahu tak sado, hari2 duk kayuh kayak. Kakak2 senior yang dah lama berkayak pun sado2 juga lengan derang...huhu. Anak dara akak excited sangat dapat join aktiviti ni sebab coach cakap kalau semua bagi komitmen yang bagus dalam latihan, nanti nak bawa pergi Putrajaya pulak. Then, kalau lepas semua latihan dan ujian, boleh jadi pelapis untuk SUKMA 2018. 

OMG!!! 





Abang2 sado @ coach tu memang baik2 semua, ajar elok2...sebab tu budak2 ni cepat pandai main kayak. Tak padan dengan badan kecik tapi mampu nak kayuh kayak. InshaAllah semoga segala usaha murni budak2 ni membuahkan hasil suatu hari nanti.

Nanti nak cerita pulak macamana anak dara akak dah terer buat cup cake! Ummi dia yang dah berpuluh tahun hidup ni pun terkial2 nak buat cup cake....ngeeeeee   =)).




ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...