Posts

Showing posts from April, 2015

energy with smoothies

Image
Akak memang suka beli dan baca majalah RAPI. Kalau tak ada RAPI, HARMONI pun suka juga. Dah kurang suka beli majalah WANITA atau MINGGUAN WANITA. Dulu suka baca majalah MIDI tapi lately macam dah tak keluar majalah MIDI tu. Frust juga sebab banyak cerita pasal wanita midi kat dalam tu.
RAPI cover amoi Elizabeth Tan tu, keluarannya dah lama tapi akak tak habis2 lagi baca. Ada cerita pasal jamu..uolls. Nak makan jamu kena pandai pilih jamu juga, kalau tak, bimbang effect di hari tua kita nanti. One thing yang akak paling suka baca RAPI ni ialah sentiasa ada info tentang tips untuk turunkan berat badan atau pecahkan lemak atau diet. Tu yang best, walaupun akak liat nak buat.. =)).
Intai kat IG majalah RAPI, ada dikongsikan cara nak buat smoothies yang simple. Teringat pulak nak share kat blog ni.

GREEN SMOOTHIES
2 genggam baby spinach (tengok la juga besar mana genggamnya...) 1 biji epal hijau 1 biji pisang 1 cawan yogurt 5 biji strawberi (i think boleh tukar kot dengan buah lain...such …

mitos public gold

Image
Akak pernah buat entri tentang pelaburan emas dengan Public Gold (PG) tapi tulis basic2 gitu aje la. Boleh ulang baca kat SINI
Baru2 ni ada terbaca pasal sorang blogger yang menulis tentang PG ni tapi isi kandungannya macam kurang betul. Akak pun tak expert sangat lagi dengan pelaburan emas ni tapi akak boleh katakan PG ni ada surat pengesahan daripada Bank Negara untuk derang menjalankan pelaburan emas. PG ni ada kilang, satu2nya kilang untuk mengeluarkan jongkong emas iaitu kat Penang. Ada juga surat pengesahan yang mengatakan bahawa PG ni beroperasi mengikut syariah Islam.
Kalau sapa2 yang pernah berurusan dengan Ar-Rahnu Bank Rakyat, pasti tak ragu2 kan untuk kita simpan emas kita kat situ. Bila dah ada duit semula, tebus balik semua emas2 tu. Lebih kurang sama la juga PG ni, kita boleh simpan emas2 lama kita kat situ dan ia akan menjadi pelaburan kita. Kalau kita tak ada stok emas lama untuk disimpan, kita boleh laburkan duit sedikit demi sedikit untuk masa depan kita sebab simp…

darah manis

Image
Belanja gambar kat teluk cempedak (TC) dulu...sebab lepas selesai majlis bertunang, layan kehendak anak2 nak pergi TC. Banyak monyet kat situ...minta makanan daripada pengunjung. Akak takut nak dekat, buatnya digigitnya kita...haru.
Pantai TC dah seindah dulu, semakin terhakis dan jadi curam. Agak bahaya untuk aktiviti mandi-manda. Tapi aktiviti pantai memang banyak kat situ, happening gitu.






Yang berdarah manis anak kedua, jadi kena ada hadiah untuk si kakak sebab dah langkah bendul. Nampaknya ada kain pasang untuk si kakak. Si kakaknya InshaAllah akan datang berdarah manis juga.




Bekas cincin untuk merisik dan bertunang. Orang sebelah lelaki datang dari Kuala Nerang, jauh tu perjalanan dari sana nak ke Kuantan. So, buat dua2 sekaligus, merisik dan bertunang. Janji dua2 dah suka sama suka. Bakal ustaz dan ustazah.





Tak sempat nak merasa cokelat yang famous ni, takkan akak pulak nak merasmi makannya kan...hehe. Nampak menarik bila dah bungkus elok2 macam tu.




Antara hantaran yang diterim…

workshop @ pacific regency kl

Image
Last week, akak handled and attended satu workshop kat Pacific Regency Hotel Suites, KL. Nasib baik buat kat area KL je, tak perlu nak bersusah-payah keluar daerah. Walaupun buat kat KL je tapi akak still tidur kat hotel sebab program sampai dekat tengah malam. Malas nak balik rumah dah walaupun rumah dengan hotel cuma lebih kurang 8km.  Bagi chance SRK uruskan anak dara dia...hehe.
Sampai2 je kat hotel tu, terus snap gambar KL tower, macam jakun kejap. Sebab we all punya workshop kat level 33, so...memang nice view kat situ. Yang bulat2 tu bukan ufo ye tapi maybe ada side effect kat cermin tempat akak snap gambar tu.




Lokasi hotel ni betul2 kat depan jalan masuk ke KL tower. Walaupun hanya 10 minit dari ofis akak tapi memang akak tak pernah jejak kat hotel ni. Actually akak tak pernah pergi KL tower....woha!! Clear nampak menara maybank kan. Banyak lagi hutan rupanya kat KL ni, hutan Bukit Nenas uolls. Time petang, nampak clear awan gelap...mendung nak hujan, menakutkan pun ada. Insa…

ayam masak serai by SRK

Image
Sonok betul kalau suami volunteer nak masak kan. Boleh isteri rehat2 atau setelkan kerja2 rumah yang lain. Nak pulak isteri yang dah keletihan seharian bekerja kat ofis, macam hadiah gitu daripada si suami. Untung la kalau dapat suami yang rajin ke dapur. Akak la untung sebab suami akak memang tak berat tulang untuk ke dapur. Memang best!



Tu dia nampak tak sambal telur tu. Sebijik telur macam tiga suku masak lagi...so hancur sikit bila dijadikan sambal. Sambal telur yang mana telur2 tu free gift masa pergi kenduri kawen. Great idea daripada my hubby. Actually my hubby aka SRK memang kurang expert kalau buat menu yang masak2 merah gitu tapi bagi chance la kan, asalkan boleh makan.




Nampak macam ayam goreng tapi memang la ayam tu digoreng terlebih dahulu dengan garam dan kunyit. Lepas tu tumbuk bawang putih, bawang merah dan serai lumat2 dan tumis semua bahan ni. Letak ayam dan gaul, bubuh sos tiram sikit dan goreng la sampai agak kering. SRK namakan masakan ni, ayam masak serai... Mema…

raikan cinta @ dewan perdana felda

Image
Lately, setiap weekend ada aje jemputan kawen daripada ofismate. Nampak sangat ofismate dah otai2 ye sebab anak2 dah kawen pun...ngeee. Sekejap betul masa berlalu, rasa baru lagi muda belia. Tapi bila ingat dah ada anak yang dah pun masuk tingkatan lima, tak payah nak perasan muda belia lagi kan. Sedar diri =)).
Sabtu lepas, nasib baik SRK free, boleh la ajak dia pergi kenduri kawen anak sorang ofismate tu. Lagipun lokasi kenduri tak jauh mana dari rumah, daripada akak kena masak sendiri kat rumah, baik la pergi makan kenduri...lagipun meraikan orang yang baru mendirikan masjid.




Hidangannya menarik, mesti la kan..kena bersesuaian dengan lokasi majlis diadakan. Kambing golek dengan sos lada hitam. Tapi minta maaf banyak2...kambing golek tu terasa sangat kambingggnya. Terbantut jap selera kami.




Nasi beriyani makan dengan daging kerutuk or what..?? ..tak sure tapi daging lembut je, senang nak makan dan sedap. Ada papadom, acar buah dan sweet sour fish. Ikan tu ok rasanya. Nasib baik aka…

crunch & munch untuk orang diet

Image
Suka makan oat? kismis? buah tamar? telur?
Tak semua orang suka makan benda2 ni kan kecuali orang biasa makan telur.  Dalam menu harian selalu ada telur kan. Baru2 ni ada la sorang pompuan ni promote kat akak satu produk untuk diet. Dia cakap kalau makan benda ni, tak payah ambik breakfast. Boleh kenyang sampai tengahari, hanya dengan makan benda ni satu paket je. Biar betul kan. Akak sarapan cekodok lima biji, pukul 10 perut dah meminta2 suruh topup.




Ini la bendanya yang dia suruh akak try makan. Crunch and munch namanya, produk buatan Malaysia, hasil usaha dan penat lelah MADA, Kedah. Paket dia kecik aje, macam tak cukup kalau makan. Benda ni elok untuk orang2 yang mementingkan diet, memberikan tenaga kepada minda dan muscle. Minda cerdas, badan pun cergas katanya.
Kandungan benda ni ialah campuran oat, kismis, tamar, bertih beras perang,kacang tanah, manisan nipah, gula perang, mentega kacang, telur, garam dan vanilla. So jadi la benda ni.



Al-kisahnya akak belum makan pun lagi cru…

teh tarik place @ jalan pahang

Image
First time akak diperkenalkan dengan Restoran Teh Tarik Place ni ialah masa akak duduk Bandar Puteri Puchong dulu. Ada satu branch dia kat IOI Mall. So bila jalan2 + shopping2 kat IOI Mall, time nak makan mesti pergi Teh Tarik Place. Selain daripada teh tarik dia yang memang marbeles dan interior design yang menarik, tempat tu juga ada menyediakan ruang makan terbuka yang mengadap tasik, khas untuk orang2 yang suka merokok sambil minum atau selepas makan. Of coz SRK suka pergi situ, senang dia nak mengabihkan makanan cap dunhill dia tu.
Then, anak sedara kawan akak pun ada buka satu cawangan Teh Tarik Place kat Paradigm Mall. Akak dan famili pun dah beberapa kali makan kat situ tapi ruangnya smaller than yang kat IOI Mall tu. Rasa makanan lebih kurang sama tapi rasa teh tarik tetap sama 99%.
Pernah juga makan kat Teh Tarik Place kat Empire Shopping Gallery kat Subang Jaya. Yang jadi ke situ sebab dulu akak duk ulang-alik ke Shaklee HQ kat sebelah tu. Pun rasa teh tarik yang 99% sama.




cekodok bilis, favourite breakfast

Image
Cekodok bilis ni memang style kampung betul, tepung + ikan bilis & bawang merah tumbuk, garam dan telur. Resepi turun-temurun tapi mak akak yang buat cekodok, lagi sedap. Mesti la tak boleh lawan..huhu. 
Cekodok ni actually favourite anak2 akak. Tak ada menu lain pun tak apa, makan cekodok ni dah memadai, dah puashati sangat. Memang licin tinggal pinggan. Tapi kan...akak rasa lately ni tepung gandum cap sauh tu macam dah jadi liat sikit bila kita bancuh untuk buat cekodok. Orang kata kalau nak lagi sedap, guna tepung gandum faiza. Cuma harga mahal sikit la daripada tepung gandum cap sauh.





Hmm...ni keropok lekor frozen, made in Dungun. Kat rumah akak memang ada stok keropok ni, my friend yang delivered. Keropok ni memang sedap sebab bila kita goreng tu, dia lembut je, tak jadi garing macam sesetengan keropok lekor frozen yang lain. Makan dengan pencicah yang diimport dari Dungun juga. 




Yang ni bukan mee kari yang akak masak sendiri =)). Tapi akak makan kat Restoran Haslam, Jalan P…

masak simple, makan berdua

Image
Dah lama tak share cerita pasal makan kan. Sebab dah banyak hari dapur akak tak berasap, asik balik malam je. Badan pun dah penat, banyak makan kat luar je. Nipis dah purse :) Bila dapat masak tu, macam puashati sebab walaupun simple sangat menunya tapi bila asben makan bertambah, lagi puashati kan. Nasi dalam periuk licin...tu yang paling best, tak ada yang membazir.






Ini dia menu yang simple tu, bakar ikan kerisi dalam magic pan, hiris timun. Dua2 tu cicah dengan budu. Nak sediakan budu, kena ada limau kasturi atau limau nipis, bawang merah, serai dan cili api. Serai dan bawang merah tu hiris nipis2. Perah air limau kasturi, marbeles u olls. Kena pulak dengan budu yang jenis tak berapa masin. Memang best, ni yang SRK suka sangat.





Ni kacang buncis goreng dengan ikan bilis dan fishball. Kenapa akak hiris nipis2 je kacang buncis tu? Sebab ikut kehendak SRK nak akak masak macam tu. Jadi, ikut je la kan, tak ada masalah pun nak masak.





Susah juga kalau menu tak ada yang berkuah. So, akak …

celebrate birthday at camp

Image
Pertamanya, akak nak wish happy birthday pada anak dara akak yang gigih berkayak tu. Hari ni genap umur dia 13 tahun, sekejap je rasanya. Pejam celik dah 13 tahun budak kecik ni. Malam tadi dia tanya apa hadiah yang ummi nak bagi??... Agak2 apa hadiahnya ek? Tak pernah lagi orang bagi hadiah macam ni kot... =)).






Ini la hadiahnya, sleeping bag. Jenuh nak mencari benda ni. Akak beli sleeping bag ni sebab anak dara akak ni kena pergi camping kat sekolah. Camping tak lama pun, cuma dua hari satu malam. Camping pun kat sekolah je...dekat dengan rumah. Tapi sebab nak ada mood bercamping tu, kena la ada sleeping bag, baru rasa macam orang camping kat dalam hutan or waterfall kan.
Survey kat online website untuk beli sleeping bag. Memang ada kat Lazada, harganya pun murah sebab ada offer. Cuma RM37.00 ++ je tapi deliver by shipping, lambat la sampai ke tangan. Kebetulan ada kawan nak pergi shopping kat JJ Maluri, so akak follow la. Rezeki ada kan, kat JJ Maluri memang ada jual sleeping bag d…

new activity @ my qassy

Image
Sejak masuk form one ni, my girl semakin matang. Walaupun kecewa sebab tak dapat masuk SBP or MRSM tapi dia tak pernah putus asa. Mula2 tukar sekolah baru dulu, macam2 perasaan ada. Segan la, takut tak dapat kawan la, bimbang sekolah tak best la. Semua ada. 
Tapi bila dah beberapa minggu jadi budak sekolah menengah, she's getting better sebab dah dapat kawan, dah ada geng. Confidence level dah semakin meningkat dan akak pun happy dengan keadaan dia. Bila happy, maknanya semangat nak belajar pun tinggi. Itu yang penting. Alhamdullillah cikgu-cikgi kat sekolah tu nampaknya quite aggresive dan aktif dengan pelbagai aktiviti. Tiba masa nak pilih kelab, persatuan....berhari-hari duk fikir nak masuk apa. At last, one day...setelah difikirkan masak2, kelab hoki jadi pilihan. Pengakap laut pulak pilihan untuk aktiviti pasukan beruniform dan...surprised sikit sebab this girl masuk kelab katering, nak belajar masak katanya.
Wow! Akak berpuashati dengan pilihan dia. 




Ini pun salah satu akti…