Pernah makan roti yang dipotong kecik2 dan goreng dengan telur? Sebenarnya ini resepi turun-temurun daripada mak akak. Masa kami kecik2 dulu, mak selalu masak roti macam ni untuk breakfast.
Potong roti putih gardenia kepada sembilan bahagian. Rendamkan roti dalam telur yang telah dipukul hingga sedikit kembang. Kalau nak sedap lagi, tambahkan jumlah telur. Panaskan margerin / mentega dalam kuali dan tumiskan lada merah / hijau serta bawang merah yang telah dimayang halus. Tumis hingga naik bau.
Masukkan roti yang telah sebati dengan telur tadi dan kacau sampai rata. Bubuh sedikit sos cili dan kacau lagi. Last sekali, taburkan sedikit serbuk lada hitam dan kacau lagi.
Sedia untuk dihidang.
# siaran ulangan sebab dah pernah buat entri pasal roti kecik2 ni... =))
No comments:
Post a Comment
jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...