Wednesday, November 21, 2012

kerabu pucuk paku




Dah lama tak masak kerabu pucuk paku. Dulu2 sebelum umur masuk kategori midi, selalu juga masak kerabu2 ni sebab SRK suka makan. Bila dah pindah ke kota besar gini, selalu aje rushing nak memasak. Tapi kali ni tetiba aje ada masa nak memasak kerabu ;)

Pucuk paku kena rebus dulu sampai agak empuk (lembut). Kemudian toskan. Goreng kelapa parut ikut sukatan yang sesuai dengan kuantiti pucuk paku dan tumbuk kelapa parut tu sampai keluar minyak/air. Hiris beberapa biji bawang merah dan lada merah. Tapi masa masak kerabu ni, stok lada merah dah habis. Tumbuk lumat lada hitam dan garam. Kemudian kesemua bahan ini digaulkan dengan pucuk paku tadi. Perahkan air asam jawa atau jus lemon kedalam kerabu untuk mendapatkan rasa masam sedikit.

Boleh juga digaulkan dengan ikan rebus yang ditumbuk lumat.

Sedia untuk dihidang.

6 comments:

  1. Wah... sedapnya intan. Lama betul akak tak buat kerabu pucuk paku. Hari ini tempat kakak ada pasar malam kalau ada nak beli pucuk paku boleh buat cara intan ni.

    ReplyDelete
  2. x suka kerabu... tapi kalu pucuk paku tu masak lemak, perghhh sedapnyer kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ....masz kecik je, boleh la mkn lemak bebyk :)

      Delete
  3. Emmm..kerabu memang feberet kak zan. Kalau malas, kak zan guna kerisik jer tapi berminyak la sikit. Kak zan tak suka guna lada hitam tapi lada putih.

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...