Wednesday, July 25, 2012

sardin masak pedas : menu orang malas ker??





Apa cer kan asyik tulis pasal makan aje bulan puasa ni ... :))

Waktu akak duduk bujang dulu, kalau pergi kedai runcit atau market, mesti beli stok sardin. Pendek kata stok sardin memang sentiasa ada kat rumah. 

Rupa2nya lepas kahwin pun macam tu juga, stok sardin mesti ada kat rumah. Orang kata sardin ni penyelamat masa kita ketandusan stok lauk dalam ice box atau ketandusan idea nak memasak (?). Klise bunyinya kan. Tapi sebenarnya kita boleh pelbagaikan masakan ikan sardin ni. Boleh buat kari sardin, boleh goreng...

Cuma yang selalu akak buat, sardin pedas cili padi. Kita tumiskan bahan2 asas termasuk cili padi. Bubuh ikan sardin (akak suka sardin yang ada tulis "markerel" sebab ikannya besar2 gitu..) dan perahkan sikit limau nipis atau limau kasturi. Bagi hilang hanyir sikit. Masak la hingga mendidih..boleh tambah air kalau suka.



10 comments:

  1. Di rumah kakcik pun ada stok sardin setin dua. Sardin pun dah mahal sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...yup sardin dah semakin mahal kan, kak..

      Delete
  2. wajib tu... dalam lemari dapur kena sentiasa ada stok, untuk memenuhi ruang lemari dapur katanya... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..haha...utk surirumah yg berkerjaya mcm kita :D

      Delete
  3. Salam Intan,

    Samalah kita. Di rumah kak ani pun sentiasa ada stok sardin yg sama capnya dgn intan punya. Cap ni sedap sikit.

    Sardin ni kdg2 jadi pembuka selera jugak tapi janganlah selalu.

    Kak ani selalu ke puchong permai atau puchong prima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...kak Ani selalu terjah ke puchong ek... :))

      Delete
  4. salam kenal..apa lak malas..kira dah rajin lah tu..kalu nekcik sefamili boleh makan mentah mentah jer..tak masak pun..masa anak anak kecik dulu..kalau kami dok hotel..pepagi tu nekcik dah bukak sardin ..kapit ngan roti..terus bagi anak makn..lepas tu baru keluar cari makan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..waaahhhh....sy dlu klu gi camping baru la mkn mentah2 je :D

      Delete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...