Wednesday, July 25, 2012

sardin masak pedas : menu orang malas ker??





Apa cer kan asyik tulis pasal makan aje bulan puasa ni ... :))

Waktu akak duduk bujang dulu, kalau pergi kedai runcit atau market, mesti beli stok sardin. Pendek kata stok sardin memang sentiasa ada kat rumah. 

Rupa2nya lepas kahwin pun macam tu juga, stok sardin mesti ada kat rumah. Orang kata sardin ni penyelamat masa kita ketandusan stok lauk dalam ice box atau ketandusan idea nak memasak (?). Klise bunyinya kan. Tapi sebenarnya kita boleh pelbagaikan masakan ikan sardin ni. Boleh buat kari sardin, boleh goreng...

Cuma yang selalu akak buat, sardin pedas cili padi. Kita tumiskan bahan2 asas termasuk cili padi. Bubuh ikan sardin (akak suka sardin yang ada tulis "markerel" sebab ikannya besar2 gitu..) dan perahkan sikit limau nipis atau limau kasturi. Bagi hilang hanyir sikit. Masak la hingga mendidih..boleh tambah air kalau suka.



mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...