Puasa gini pun still nak tepek gambo lauk kan hehe. Actually ni menu sebelum puasa lagi.
Nak masak singgang ikan, akak prefer ikan kembong atau ikan selayang yang gemuk2, baru sedap nak makan. Tapi kali ni masak ikan tongkol aje, tak berapa kick la.
Anak2 memang suka makan singgang ikan, sampai hirup kuahnya berkali2. Foto atas ialah singgang ikan tongkol versi Terengganu ye, bukan versi kampung halaman akak :)). Versi kampung akak lain sikit, kuahnya jernih kelabu, ada serai dll dan tak berapa banyak kuah. Lagi pedas lagi best.
Bahan2nya mudah aje > bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, cili padi, kunyit hidup, garam dan asam keping. Rebus aje la semuanya. Biarkan mendidih lama sikit.
Cerita lain, cerita hari pertama puasa di KL yakni semalam. Bunyi aje punch card, terus akak keluar dari ofis. Nak elak jem kononnya. Tapi trafik sesak betul macam nak raya esok lusa. Sudahnya jam 6.30 baru sampai Bandar Puteri... sabar ...sabar...
Kakak bulan ramadhan balik awal intan. Walaupun tak masak tapi kakak tak mahu kena jem dek kerana banyak bazar ramadhan..
ReplyDeleteni bkn jem pasal bazar ramadhan kak, jem kat jalan biasa huhu..
Deleteerm kita masak singgak x letak lengkuas n asam keping pon, patut arr x rasa singgang ori.. haha
ReplyDelete...len kali bubuh tau :D
Deletesalam..
ReplyDeletedapt hirup kuah singgang
aok ni memang behh la :)
..eh..aok tak suka singgang temerloh ke? hehe
Deletesalam kak intan
ReplyDelete1st impression saya bila tengok pic akak ni
teringat ikan singgang versi terengganu
anak saya pun suka sgt singgang ni
biasanya kalau anak2 saya ikut versi singgang style keluarga suami.
tapi di kampung saya ia dipanggil ikan pindang dan pekat serta pedas sikit dari versi terengganu.
...alahai...bestnya ikan pindang :D
Delete