Tuesday, July 24, 2012

singgang ikan tongkol





Puasa gini pun still nak tepek gambo lauk kan hehe. Actually ni menu sebelum puasa lagi.

Nak masak singgang ikan, akak prefer ikan kembong atau ikan selayang yang gemuk2, baru sedap nak makan. Tapi kali ni masak ikan tongkol aje, tak berapa kick la.

Anak2 memang suka makan singgang ikan, sampai hirup kuahnya berkali2. Foto atas ialah singgang ikan tongkol versi Terengganu ye, bukan versi kampung halaman akak :)). Versi kampung akak lain sikit, kuahnya jernih kelabu, ada serai dll dan tak berapa banyak kuah. Lagi pedas lagi best.

Bahan2nya mudah aje > bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, cili padi, kunyit hidup, garam dan asam keping. Rebus aje la semuanya. Biarkan mendidih lama sikit.

Cerita lain, cerita hari pertama puasa di KL yakni semalam. Bunyi aje punch card, terus akak keluar dari ofis. Nak elak jem kononnya. Tapi trafik sesak betul macam nak raya esok lusa. Sudahnya jam 6.30 baru sampai Bandar Puteri... sabar ...sabar...

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...