The most favourite ever, nasi ayam. My doters memang craving dengan nasi ayam dan ayam. Tiap2 hari kena ada ayam, so that tiap2 hari jugek I am stuck to think, what to cook. Buka buku resepi pun tak dapat idea jugek. Buku resepi 365 hari pun tak dapat nak tolong. Punya la tepu dah dengan chicken menu. At last, google sikit, tengok camna tukang2 masak kat luar tu masak ayam. Then my doters request nak nasi ayam. Continue google lagi, nak tengok camna orang lain masak nasi ayam. Yes, ada macam2 version and I want a simple one.
Buat sup ayam macam biasa dan keluarkan ayam, tos. Perapkan ayam dengan sos cili dan sos tiram. Klu suka masin sikit, tambah garam. To me, memadai dengan rasa masin sos tiram. Perap la selama 20 - 30 minit. Then, baru goreng. Normally ayam ni digoreng dengan kicap manis dan sos tiram tapi this time, follow resepi orang kat internet =). Rasa agak berbeza sikit dan my little doter prefered resepi yang dulu. Tapi time makan nasi, habis jugek.
Sambal dan kicap tu, dua2 guna sup ayam tadi. Campurkan sikit sup tu dalam sambal dan kicap. Nak buat sup, tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumiskan dengan bawang putih dan bawang merah. Letak kiub pati ayam dan garam. Siap. Hiriskan tomato fresh sikit.
Kalau masak ayam macam ni, seekor ayam pun tak cukup kot.
No comments:
Post a Comment
jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...