Thursday, September 8, 2011

ayam bakar madu


Lepas cuti raya gini, me macam takde mood pulak nak update blog tapi rajin nak baca cerita kawan2. Me masuk kerja kelmarin, usai hantar abah me untuk check-up kat HOSHAS. Doc cakap abah me tak berapa sihat, jantungnya bengkak dan sebelah paru2 berair. Me dah agak sebab abah me memang heavy smoker.

Balik ke kota, ice box pun dah kering kontang sebab sebelum cuti panjang, me memang dah mengosongkan ice box. Semalam SRK cuma beli ayam dan atas request anak kecik me yang berjaya berpuasa penuh tahun ini, me masak la ayam bakar madu.

Me cuma perapkan ayam dengan bawang putih dan bawang besar yang me kisar. Tabur garam dan kunyit sikit serta lumurkan ayam dengan madu. Perap selama 15 - 20 minit, lagi lama lagi bagus. Then me bakar atas ceper.

8 comments:

  1. erm... cam best jerk... leh try tp kat umah xder alat nak wat bakar.. huhu

    ReplyDelete
  2. Salam en.razak, tak tau la sedap ke tak hehe :)

    ReplyDelete
  3. masz, dapur arang ada? klu ada boleh guna, letak je ayam atas jaring dan bakar guna dapur arang :)

    ReplyDelete
  4. salam..
    yum yumm..
    yang hitam sebelah hangus
    aok makan la ye..yang molek
    bui ke koi..la la la

    ReplyDelete
  5. ceper tu apa sayang? sama tak ngan kuali atau tawa?
    hehehe...dah tua2 pun masih byk benda yg tak reti lagi...
    tp ayam bakar yg ada kesan garing2 tu mmg sedapkan? kalau bakar oven payah nak dpt yg camtu...

    ReplyDelete
  6. umihoney, thanx dtg sini :)

    queenie, ceper tu kuali leper yang selalu digunakan utk masak burger :)
    bakar guna over tak rangup!

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...