Thursday, July 6, 2017

eid mubarak - menjejak kasih



Assalamualaikum. Selamat Hari Raya kepada semua muslimin dan muslimat. Lambat wish sebab tak teringat nak buka blog dan update blog...hehe. Mood ke laut sejak bulan puasa hari tu, then bila cuti raya approved 5 hari, campur dengan cuti free 6 hari, dapat cuti 11 hari...akak kosongkan terus mind akak daripada memikirkan hal2 kat ofic. Then bila start kerja semula, macam malas...monday blues sangat baru ni. Well, aidilfitri hanya setahun sekali, kita manfaatkannya betul2 tapi jangan ler sampai lupa diri kan.





The most beautiful baby in the house, during raya. Dah masuk 6 bulan ni, dah pandai meniarap dan "berenang", so ralik sangat dengan baby yang sorang ni. Very friendly dengan orang, tak kira siapa dan pandai "berborak". Senang nak tidokan budak kecik ni, sejuk perut SIL akak mengandungkan budak kecik ni. Seronok, tak jemu nak ulit budak kecik ni. Bertuah sebab baru 6 bulan tapi umminya dah belikan baju kurung. Terbaik.





Photoshoot untuk remaja2 ni memang tak pernah tinggal. Very close to each other sebab berkawan dari zaman kecik lagi, padahal yang lelaki 2 orang tu pangkat pak sedara dengan budak2 perempuan ni =). Age lebih kurang sama, 15 - 19 years old. Setiap kali raya, derang ni memang kena posing sama2, then lepak kat rumah mak...makan2...tengok tv...main game. Normal, remaja kan. Dress anak dara, akak grab dari Zolace masa menerjah ke Mood Republic baru2 ni. Kakaknya pulak...hmm...lupa nama kedai tapi nak dapat color yang lebih kurang sama tu, bukan main susah lagi. 

Day 1 and day 2 raya, memang tak ke mana2 sebab ramai sedara-mara datang especially anak2 sedara sebelah abah. Akak memang totally jadi pembantu rumah yang success, buat air, topup kuih2 raya, kemas2 meja, basuh pinggan / cawan, masak nasi etc. Complete. Alhamdullillah dibantu oleh adik dan kakak ipar yang pantas membuat kerja. Mak boleh relax, layan tetamu je.





Raya tahun ni tanam azam nak visit cikgu tadika anak2 dulu, rasanya dah lama tak jumpa. We are closed sebab anak2 memang rapat dan manja dengan cikgu ni. Tambah lagi cikgu ni baik sangat orangnya, cakap lembut..marah pun dengan nada lembut. So, budak2 suka cikgu ni. Yang tak boleh blah, anak dara akak pernah duduk atas riba cikgu, suka duduk atas riba cikgu tapi cikgu redha =). Anak tunggal cikgu pun closed dengan kami. Even masa anak cikgu tengah buat degree kat UK, sebelum balik belikan anak akak buku2 cerita. Happy tak terkata dapat buku cerita dari UK.

So, raya ke-4 baru ada masa nak visit cikgu  ni. Alhamdullillah dapat jumpa. Akak boleh jadikan cikgu ni sebagai cikgu contoh. Ibu tunggal tapi boleh manage life dengan baik. Boleh bina rumah yang besar, melancong ke luar negara tapi masih low-profile dengan masyarakat. Walaupun dah banyak tahun tak jumpa cikgu ni tapi bila kami jumpa semula, boleh berborak macam dulu2 juga. We are still the same people.





Last but not least. Now kat rumah mak ada 14 ekor kucing. Kucing2 ni pun bila time raya, derang pun sibuk nak raya. So, menu kucing based on apa yang we all makan la..hehe. Kucing2 mak ni macam pelahap, mee goreng pun makan, roti canai pun makan, roti putih sapu marjerin pun makan! Hebat gak taste kucing2 ni. Walaupun ramai tapi semua dengar kata, tak masuk dalam rumah. No cats in the house.





workout by your name

Lama tak share pasal workout, since akak pun dah lama tak buat serious workout. Setakat lari2 anak kat tasik titiwangsa tu, ada ...