Wednesday, April 5, 2017

hidangan berbuka puasa







Kelmarin dan semalam akak berpuasa. Tujuan berpuasa ni selain daripada puasa ganti, akak nak membetulkan sistem penghadaman. Betul, kalau kita rasa badan kita macam something wrong, elok la berpuasa. Bila berpuasa tu, badan akan jadi lebih ringan dan membetulkan semula sistem penghadaman. Akak suka berpuasa sebab tak payah nak pikir nak makan apa, boleh jimat duit. Yang paling ketara, akak jadi lebih innocent! =). Kalau berpuasa sorang2, tak susah nak pikir hidangan berbuka puasa sebab nak isi perut kita sorang jek kan. So, masak roti telur. Bakar roti, masak telur kat atas ceper, then sapu sos cili kat kedua belah telur dan makan la macam makan sandwich. Malas nak buat dessert, order sagu santan gula melaka daripada @sweet kueh. Boleh tengok IG @sweet kueh ni kalau nak order dessert dan food yang lain. Macam2 ada. 





Petang semalam, masak mee goreng versi sempoi. Sempoi sebab tak letak ayam tak letak daging or fish ball bagai. Hanya ada tauhu dan telur rebus. Rasa still okay sebab yang efek kepada rasa adalah bahan2 asas nak menggoreng kan. Sayur pun tak letak sebab stok sayur dah abih dalam ice box. On the way back from ofic, singgah pasar malam sebab tetiba rasa nak makan kuih peneram. Hmm...terasa kuih peneram ni terlebih gula, heavy nak makan. Terbeli jugek keropok lekor sebab teringin jugek nak makan. Aiihhhhhh...kalau berpuasa, nafsu nak makan memang lain daripada biasa kan. Kus semangat.

moh ke kuala kangsar

Recently outstation ke Kuala Kangsar. Rasanya semenjak tukar department ni, dah setahun hibernate kat ofic. Ni baru keluar semul...