Thursday, January 5, 2017

skin care lotion








Nak share sikit pasal kebaikan aloe vera. Kot akak dah share, yang ni kira repeat la ye :)

Tapi ni pasal skin care lotion. Akak memang dah terbiasa guna lotion setiap kali lepas mandi, rasa best gitu sebab efek kat kulit memang owesome. Anak2 akak pun dibiasakan macam tu tapi parent (especially moms) kena sacrifice duit la sikit untuk beli lotion. Walaupun kena sacrifice tapi berbaloi sebab kita bukan beli lotion tiap2 minggu, sebotol boleh guna sampai berminggu2 atau berbulan. So tak rugi nak beli.

Dulu ada share pasal efek aloe vera kepada kulit yang sunburn. Memang berkesan untuk sunburn, kalau tak nak sapu aloe vera je, boleh campur dengan yogurt dan pati timun. Boleh bantu kurangkan kesan sunburn. Even akak pun suka beli masker aloe vera dan pakai waktu perlu.

Yang ni lotion aloe vera untuk kulit yang kering. Aloe vera ni memang bagus sebab ia bahan natural. Kalau kecik2 dulu memang selalu "curi" daun aloe vera kat halaman rumah mak tu dan gonyoh kat muka. Konon2 nak lawa tapi masa tu tak terfikir sebenarnya aloe vera memang banyak manfaat. Setiap kali lepas mandi, boleh sapu lotion ni untuk manjakan diri sendiri. Kalau kulit cantik dan lembut, kulit sendiri jugek kan. Boleh beli lotion ni kat Watson atau Guardian.

Sebelum ni ada guna lotion lain tapi kita tengok efek pada kulit macamana. Kalau elok, boleh continue. Kalau ada alergik pada kulit, we stop.











king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...