burrito ala kampung



A burrito is a type of Mexican and Tex-Mex food, consisting of a wheatflour tortilla wrapped or folded into a cylindrical shape to completely enclose the filling (in contrast to a taco, which is generally formed by simply folding a tortilla in half around a filling, leaving the semicircular perimeter open). The flour tortilla is usually lightly grilled or steamed, to soften it and make it more pliable.
In Mexico, meat and refried beans are sometimes the only fillings. In the United States, burrito fillings generally include a combination of ingredients such as Mexican-style rice or plain rice, beans or refried beans, lettuce, salsa, meat,guacamole, cheese, and sour cream, and the size varies.






Amboiii...nama food tak boleh blah, konon nak buat mexican food tapi sebenarnya lempeng kampung yang akak bubuh inti kentang. Macam buat inti karipap gitu. Anak dara kecik teruja bila tengok umminya tengah menggulung-gulung.

"Yeayyyy..ummi buat burrito!" katanyaaaaa...padahal ummi tengah buat lempeng...hahaha.

Ada lebih kentang, modified terus jadi inti karipap...bubuh lada byk2 kasi pedas sikit. Kalau buat burrito betul2, bukan macam ni rupanya tapi macam rupa kebab tu.




Sumber: Mr.Google


Haa..yang ni baru la rupa sebenar burrito yang anak dara bayangkan tu. Macam2 ada dalam tu, makan segulung jek macam dah kenyang. Penuh dengan sayuran dan khasiat.

Eh..terliur pulak tengok burrito ori ni. Maybe next time kena gigih sikit untuk dapatkan burrito yang perfect. Sesuai sangat untuk juadah berbuka puasa, tak payah makan nasi dah.







Popular posts from this blog

mara digital

shah's beach resort, tanjung kling, melaka

pasar rakyat medan mara, KL