Monday, March 7, 2016

how to cook sup petola







Percaya tak kalau ada orang pompuan yang dah berkahwin lama dan punya anak tapi still tak reti nak masak sup sayur petola? OMG...please la =). One of the most easiest to cook. Nak atau tak nak masak jek. Pejam mata pun boleh masak...kan. Dengan bahan2 yang sangat minimum, my doter pun reti masak sup ni. 

Tapi tak pelik kalau ada isteri yang tak reti masak sup petola ni sebab tak dibiasakan. Normal. 






Ayam black pepper ni, requested by anak dara. Kalau versi SRK masak, rasanya lain. Kalau akak yang masak, anak dara cakap macam chicken chop black pepper sauce. Jangan terpedaya sebab actually anak dara nak suruh buat chicken chop. Tu taktik mengampu ummi namanya :).

Jangan lupa sangai dulu biji lada hitam sampai naik bau, sebelum ditumbuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah, bawang besar dan halia. Then, masukkan campuran lada hitam, kicap pekat, sos tiram dan tepung jagung yang telah dibancuh. Lagi banyak lada hitam, lagi pedas rasanya.

pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...