Wednesday, March 9, 2016

chicken curry in a claypot









Chicken curry ni cooked by SRK, guna periuk tanah. Suka pulak SRK nak masak guna periuk tanah, best katanya. Cepat panas dan cepat masak. Lauk panas dalam tempoh yang agak lama berbanding dengan periuk biasa.

Tak payah la kot share resepi chicken curry, resepi biasa2 jek...cuma SRK tak suka bubuh kulit kayu manis. So each time dia masak chicken curry, memang tak bubuh kulit kayu manis. To me, kureng la sikit rasanya. Punya la pekat kuah...banyak sangat santan la tu.

Nak guna periuk tanah, ada peraturannya sikit. Tak boleh basuh periuk waktu periuk tengah panas lagi. Biar periuk sejuk dulu, baru basuh. Ada macam2 saiz periuk tanah ni, ikut kapasiti hidangan keluarga. Kalau masak tomyam, memang sesuai guna periuk ni.

Yang ini akak beli dengan harga RM8.00, harga kawan2 :)


No comments:

Post a Comment

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...