Thursday, October 1, 2015

ikan patin vs kambing



Dah dekat tiga minggu juga anak dara akak tak berkayak. Minggu yang pertama tu tak berkayak sebab itu minggu exam. Minggu lepas minggu cuti raya. Then, minggu ni minggu jerebu teruk. Sian budak kecik ni, terbantut aktiviti kegemaran dia. Nak berkayak macamana, dari tasik titiwangsa tu pun tak boleh nak nampak klcc. Tak sihat udaranya. Lagipun bahaya kalau berkayak time jerebu gini, jarak penglihatan terhad. Risau.


**************





Antara food yang wajib dimasak bila balik kampung ialah gulai masam ikan patin. Actually akak malas dah nak makan gulai ni, dah selalu sangat. Kalau ikan patin bakar, syok jugek. Beli ikan patin yang fresh tu, lepas tu bakar dan bila makan cicah dengan sambal kicap. Terangkat uolls.

Kali ni SRK yang mengada-ngada nak makan gulai masam ikan patin, mintak mak akak masakkan. Nak bermanja gitu kononnya. Mak pun masak jek la, lagipun cucu2 dia mesti nak makan jugek. Akak pun heran tengok mak masak gulai ni, main tumbuk2 bahan dan campak2 jek, tapi hasilnya jadi sedap. Mak bubuh sembilan biji cili padi tapi tak rasa pedas sangat pun. Hari tu SRK try masak bubuh lima biji cili padi, dah bersiut makan.

Anyway sapa2 yang nak ikan patin fresh, boleh la contact akak iye :)





Ada lagi engko citer pasal masak kambing ni. Balik dari Lipis, terus rebus tulang kambing, nak buat sup. Akak main hentam jek buat sup ni, janji sedap di makan. Guna sup bunjut jugek tapi campur la bahan2 tumis yang lain dan jangan lupa black pepper. Reneh sup kambing ni kena lama sikit, bagi daging tu lembut sikit. Letak kentang dan carrot untuk nampak menarik tapi rasanya kentang tak begitu sesuai dengan sup kambing. Kalau sup ayam, okay.

king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...