Wednesday, September 30, 2015

raya haji kedua : kambing pulak



Untung kalau duduk kat Kelantan dulu, cuti raya haji dapat dua hari. Duduk kat KL, cuti raya haji dapat sehari jek la sebab nak bagi cina cuti raya dua hari. But it's okay, no problem. Ambik jek la cuti extra kan.  Second day raya haji...dah tak macam raya sebenarnya. 

Jumaat tu, mak sedara sembelih kambing pulak. Rezeki nak makan daging kambing. Siap dah terbayang kambing golek, kambing black pepper, kambing bakar, sup tulang kambing...bla...bla...bla...hmmm...sedap3x. Ada harapan berat badan naik sebab hari2 makan daging.






Punya la beso gedabak kambing ni tapi akak salute kat ustaz yang sembelih kambing ni sebab bila masak, langsung tak ada bau hamis. Ni kambing jenis boer rasanya. Seekor kambing boleh bahagi2  3-4 family, alhamdullillah sama2 dapat merasa. 





Akak tak pergi tengok orang sembelih dan melapah kambing, duduk kat rumah jek dan tetiba teringat nak buat puding roti. Semua bahan dah beli > susu segar / sejat, telur, kismis, esen vanila dan roti butter scotch. Gula jangan lupa tapi jangan bubuh banyak sangat sebab roti dah manis. Sekejap jek buat puding roti ni, dah pun siap. Minum petang dengan puding roti.






Bila daging kambing sampai jek, terus siang2...nak goreng sikit dan nak bakar sikit. Bimbang ada yang tak nak makan kambing bakar. Orang2 lelaki kat rumah semuanya cerewet sikit bab makan. Daripada abah, adik, SRK...semuanya boleh dikatakan memilih makan. Abah paling cerewet, semua jenis pasta dan laksa dan laksam, dia tak makan. Kalau zaman abah muda2 dulu, mee kuning pun dia tak makan, tak nak makan. Cerewet betul kan. Laksa dan laksam langsung tak layan.





Cenonet jek gambo kambing bakar ni sebab bila siap bakar jek, hilang. Bakar dalam magic pan jek...uolls, mudah. Sebelum tu, SRK yang tolong buat bahan2 untuk perap daging kambing ni. Mudah jek bahan2nya, bawang putih dan black pepper di sangai, then tumbuk lumat. Campurkan sos cili dan sos tiram, boleh la lumur pada daging kambing. Perap la lebih kurang 20 - 30 minit. Lagi lama lagi sedap bila dibakar. Laris kambing bakar malam tu, makan dengan nasi.


king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...