Thursday, July 2, 2015

singgang ikan selayang & bak choy



Tengahari semalam tetiba teringin nak makan singgang ikan yang SRK buat. Walaupun singgang versi Terengganu dia ni berbeza dengan singgang ikan yang mak buat, tapi still okay. So, terus call SRK, minta belikan ikan selayang dan petangnya boleh masak singgang. Mengidam ke?, tanya SRK. Aisshhh...tak kuasa!





Pukul 7pm baru nak masak singgang sebab SRK lambat balik. Akak tolong siang ikan jek, selebihnya SRK yang buat. Sejuk hati tengok cik suami sporting nak masakkan singgang. Bahan2nya macam biasa jek, bawang putih, bawang merah, kunyit hidup, lengkuas, lada kecik, asam keping. Rebus jek semua bahan2 tu termasuk ikan. Kalau dapat ikan selayang yang gemuk2, lagi best.





Bila dah berbuka, yang banyak makan nasi bukan akak..tapi SRK ler. Sebab dapat makan ikan singgang dengan budu, menambah nasi dibuatnya. Puashati. Budu tu import daripada Kelate.





Masak bak choy sikit, buat pelengkap juadah. Masak yang simple jek. Tumis bawang putih dan halia, masukkan sos tiram dan kiub pati ayam sikit. Then tuangkan air + tepung jagung. Siap. Tak sempat nak susun2 bak choy tu dalam pinggan.

Perrrggghhh...asik cerita makanan jek kan :)

pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...