Friday, July 3, 2015

daging masak berlada






Ini bukan daging goreng kicap tapi daging goreng berlada. Cuma akak bubuh sikit kicap manis. Ini antara lauk favourite anak dara akak, dia boleh ratah sampai abih...kalau dia nak. Gitu la budak2 kan. Stok daging still ada dalam peti ais. SRK dah masak daging goreng beberapa hari lepas, so akak masak something else la pulak.

Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kering yang telah dikisar. Tumis dengan halia sekali sebab halia ni penting untuk kurangkan rasa lembu tu.. :). Bila dah naik minyak sikit, masukkan daging dan biar la sampai daging tu masak dan empuk. Bubuh leek, cili api (optional), hirisan bawang besar dan sedikit kuib pati daging. Kacau2 lagi sehingga semuanya masak.





Bubuh kicap manis dan sedikit garam. Akak suka bubuh kicap manis sebab nak ubah sikit warna dia dan nak ada rasa manis sikit. Siap untuk dihidang.

Kalau suka lebih pedas, tambahkan bilangan cili api tu. Akak memang suka makanan yang pedas2 terutamanya waktu makan sahur, selera boleh maintain gitu. Kalau makan gulai lemak waktu sahur, akak surender...tak boleh nak makan. Muak.

In Shaa Allah puasa kita pada tahun ini terus diberkatiNya.

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...