Wednesday, July 1, 2015

daging goreng & ayam masak kari



Bila masuk hampir setengah bulan berpuasa, kadang2 automatik datang mood malas nak memasak. Ada la wujud sehari dua kan. Tapi still tak selera nak beli lauk-pauk kat bazar ramadan. Dengan harga yang mahal dan tak tahan lama, tak boleh simpan lauk-pauk beli ni sampai ke sahur, mesti basi.

Tapi kan, bertuah punya suami yang sporting. Akak tak payah bagi signal ke apa...dia terus masuk dapur, terus masak. Woha! Tqvm suami.





Kalau ada stok daging dalam peti ais, ini la masakan favourite yang SRK masak, daging goreng ala Terengganu. Beli daging import jek tapi agak lembut bila dah masak. Dah banyak kali kot tepek daging goreng kat sini tapi takpe...siaran ulangan pun okay :)

SRK rebus dulu daging tu sampai airnya hampir kering. Bila dah nak kering tu, ketepikan daging dan bubuh minyak kat tengah2 kuali tu. Bila minyak dah panas, kacau daging tu, masukkan bawang besar dan cili hijau. Bila dah nak masak tu, masukkan sos tiram dan sedikit garam kalau daging still tak masin. Kalau suka, boleh bubuh leek. Goreng lagi daging hingga agak kering. 





Dah siap goreng daging, SRK masak kari ayam pulak, atas permintaan anak dara kecik dia. Tengok tu...bukan main pekat lagi kuahnya tapi memang kaw2 rasa kari ayam yang SRK masak ni. Baru ni masa beli ayam kat pasar, SRK minta tambah banyak sikit kaki ayam. Sedap sangat makan kari kaki ayam. Resepi kari ayam macam biasa la iye.. :)

Alhamdullillah, juadah dah siap dan akak boleh rehat lebih.

pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...