Monday, June 22, 2015

makaroni goreng & roti & chicken soup @ weekend tanpa bazaar ramadan





Lighting gelap sikit.

Pecah rekod setakat ni, hanya 1st day puasa hari tu akak menerjah ke bazaar Ramadan sebab nak cari kuih yang anak dara nak. Lepas daripada tu, alhamdullillah kami masak dan makan apa yang ada kat rumah jek. Rasa lebih berbaloi.





Anak dara request nak makan makaroni tapi lupa nak beli daging kisar. SRK pulak kalau berbuka puasa mesti terus makan nasi. Janji ada air sejuk. Nak ganti daging kisar, akak guna daging burger ayam jek yang ada dalam peti ais tu. Rebus dulu daging burger untuk melembutkannya dan kemudian hancurkan.

Ini makaroni versi simple sangat sebab tak ada additional ingredients pun. Kalau goreng plain gini tanpa sebarang jenis sayur, anak dara akan makan habis. Guna bahan2 yang mudah jek, bawang besar, bawang putih, cili boh, ayam kisar, telur, sos tomato dan garam.






On Sunday, akak masak agar2 bandung tapi tak sempat nak snap gambo. Then ada stok roti gardenia, akak buat roti sardin celup telur. Memang mengenyangkan makan roti ni.

Meanwhile, SRK rebus ikan selayang macam buat singgang tu, then bila dah sejuk, SRK goreng ikan selayang tu. Makan cicah dengan sambal kicap. Sedap, ada rasa masin dan masam. Untuk ganti sayur, SRK buat salad timun + buah tomato. Salad dia mudah jek, campur dua2 tu, bubuh udang kering, garam, gula, cili api dan air limau kasturi. Siap.

Tambahan lauk, akak masak ayam kicap. Pun tak sempat nak snap.





Tetiba rajin nak buat chicken soup, boleh makan dengan roti gardenia. Ada isi ayam sikit2 tu dah boleh buat.

Bahan2nya tak susah mana, ayam potong halus2, tepung gandum, air, kiub pati ayam, bawang besar dan bawang putih, susu sejat, serbuk oregano, garam dan butter / margerin untuk menumis. Tapi akak tak ada serbuk oregano. Its ok.

Tumis bawang2 tu, masukkan ayam dan masak ayam hingga lembut. Masukkan kiub pati ayam, masukkan tepung gandum sikit demi sedikit, masukkan air, susu sejat dan garam. Jangan biarkan tepung berketul2. Siap. SRK suka pulak makan chicken soup ni. Sama kaedah dengan masak mushroom soup.

Well, weekend tanpa bazaar Ramadan. Alhamdullillah.

throwback: 10Binjai, PNB Park, KLCC

Throwback yang terobek. Last minute decided buat iftar kat 10Binjai, PNB Park. RM80 per head tapi guna orang dalam, dapat RM64 per...