Tuesday, June 16, 2015

Jalan2 @ Kota Bharu - Part 3



Stay at Grand Riverview Hotel (GRV), Kota Bharu bukan la satu experience yang baharu sebab akak dah biasa dengan hotel tu. Tapi experience tu experience yang bertahun2 lampau, bukan experience baharu. GRV selepas banjir besar di KB mungkin berbeza. 

GRV dah siap renovated, banyak juga yang berbeza terutamanya di bilik tetamu. Interior kat bilik dah berkonsep moden berbanding dengan beberapa tahun dulu. Good, nampak simple tapi cantik. 





Ini bukan main entrance kat GRV tapi ...ada macam mini bar kat luar halls. Akak pun tak sure apa fungsinya. Nampak macam kaunter tapi tak pernah ada orang duduk kat situ. So..sempat la selfie sekali kat situ.




Dari area halls tu boleh nampak swimming pool hotel yang cute mute. Nampak macam very open, tak privacy. Sebelah belakang tu Sungai Kelantan yang still macam air teh susu ever and ever.


Kuih yang femes kat KB. Hidangan during our tea break.


Something that I have to tell you, food untuk breakfast and lunch quite terrible, tak banyak pilihan. Sekali tu makan nasi lemak tapi nasinya macam tak masak 100%, boleh rasa mentahnya. Sekali tu nampak ada nasi kerabu tapi bila tengok kaler nasi kerabu tu tak pure (biru macam pakai pewarna), akak surender. At last makan roti dengan omelette jek.

Last day lunch kat hotel tu very poor in history when you compare to the hotel's stars. Macam makan kat hotel bajet jek gayanya. Akak tak tipu. Hotel cuma served nasi putih, gulai lemak kuning ayam, ikan dori sweet sour dan sayur kobis. Ada la sikit ulam2an such as terung rebus dan timun. Just imagine you didn't have any other choices. Upset sangat. At least ada la 5-6 jenis lauk atau ada pilihan lain, macam mee / mihun sup etc. Tapi tak ada.





Ini lunch masa second day, chinese style, makan hidang. This one was better tapi tak ada tambah2 lauk dah, tambah nasi boleh la. Ayam sweet sour, gulai lemak cili api siakap, tauhu lembut dan sawi jepun. Ada fish ball soup. Hidangan ni not bad la berbanding dengan lunch kami on the last day.

Ok, macamana pulak dengan service? Malas nak cerita pasal service derang. Cuma boleh cakap perlu more trainings.

Btw, rooms and facilities memang memuaskan. Lokasi hotel pun strategik sebab dekat dengan kedai2 dan tempat makan.





mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...