Friday, May 15, 2015

singgang daging by SRK






SRK masuk dapur lagi sebab petang semalam pukul 5, dia dah tercegat kat rumah. Akak pulak pukul 6.30 baru sampai rumah. Ada beli tulang lembu sikit kat pasar malam baru2 ni, so SRK cadang masak singgang tulang. Akak dah pernah juga masak singgang tulang ni tapi macam tak "kick", tak macam SRK masak. Hmmm...mengaku kalah.






Sampai kat rumah petang semalam, singgang tulang dah siap masak. Buka pintu je dah bau semerbak, Alhamdullillah. Resepi singgang tulang ni SRK dapat daripada mak dia, pure punya. Orang sebelah pantai timur...sebelah Kelantan Terengganu nun, memang selalu masak singgang tulang ni. Banyak kali juga SRK share resepi ni tapi akak macam tak reti2.. =).

Mungkin tempoh didihnya tak sama atau kehalusan bahan2 tumbuk ke...entah la. But it's ok, SRK kan ada nak masak...





Rasanya dah pernah share resepi ni tapi takpe la, siaran ulangan. Alangkan astro asik tayang siaran ulangan walaupun kita bayar tinggi, ini kan pulak resepi yang free ni kan.

~ tulang lembu
~ bawang merah
~ bawang putih
~ halia
~ lengkuas
~ ketumbar
~ asam keping
~ garam


Rebus dulu tulang lembu tu dalam 2 jam atau sampai empuk. Kalau banyak tulangnya, ada 3-4 jam rebus. Halia, lengkuas dan ketumbar tu tumbuk lumat, pastu masukkan dalam periuk tulang lembu yang telah direbus tadi. Bila bahan2 dah agak sebati dengan kuah, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang halus. Tapi this time SRK tumbuk sekali bawang2 tu dengan bahan2 lain. Nak bagi kuah pekat.

Masukkan asam keping, ikut tahap masam yang kita nak. Petua mak akak, asam keping kena bubuh dalam bilangan ganjil supaya masam tapi tak sakit perut. Bubuh garam dan rasa la masinnya.

Kalau kita suka pedas sikit, tumbuk sekali cili kering dengan bahan2 tadi. In Shaa Allah singgang tulang ni sedap dimakan. Boleh la cuba.

workout by your name

Lama tak share pasal workout, since akak pun dah lama tak buat serious workout. Setakat lari2 anak kat tasik titiwangsa tu, ada ...