Thursday, July 3, 2014

ikan patin berlada & buncis tumis + ayam





Cerita ikan patin temerloh tak habis lagi ni =)). Selain daripada masak gulai masam, ikan patin sedap juga digoreng, goreng berlada, masak asam pedas dan masak lemak cili api. Tapi sebab 'rakyat' kat rumah tu ada yang nak goreng berlada aje, maka jadi la goreng berlada aje. Senang sikit nak buat. 

Kisar semua bahan bawang putih, bawang merah dan lada. Tumis hingga masak, masukkan asam jawa Adabi, bubuh air sikit, masukkan stok ayam sikit, sos cili dan sos tomato...jangan banyak2. Masak hingga puashati rasanya. Jangan lupa goreng dulu ikan patin tu ye.






Hidup kurang bermakna kalau tak makan sayur tapi kadang2 memang tak ada langsung stok sayur dalam ice box. SRK dan anak dara akak memang kurang makan sayur, pilih2 nak makan. So akak masak kacang buncis ni memang akak sorang aje la yang pulun. 

Tumis bahan bawang putih dan bawang besar yang dah dikisar. Dah agak garing, masukkan hirisan isi ayam dan masak lagi hingga ayam tu nampak kekuningan. Bubuh garam dan kicap manis. Kalau suka, bubuh sos tiram dan stok ayam sikit. Done. Tak sampai 10 minit nak masak.


#ramadan ke-4

king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...