Wednesday, July 2, 2014

gulai lemak ikan baung + daun maman




Pokok Maman atau nama sainsnya Cleome gynandra adalah sejenis sayuran yang ditanam secara meluas terutama di Terengganu dan Negeri SembilanMalaysia. Ia juga ditanam sebagai sayuran di kawasan tertentu di Asia danAfrika
Malah dikatakan nama Kemaman adalah dari nama maman. Di Negeri Sembilan, di antara kawasan tanaman utama maman adalah di Gemencheh. Kawasan ini termasuklah Kg Sri Asahan, Pekan Gemencheh , Kg Gedok, Sg Dua, Gemencheh lama, Kg. Sungai Kepong higga ke kg Sg Salah, termasuk juga Gugusan Felda Rokan.

Dah lama tak masak sayur maman sebab macam susah nak jumpa, kena pegi pasar tani baru ada kot. Lepas tu ternampak pulak ikan baung...memang menarik sangat kalau digabungkan. Actually gulai ikan baung ni dimasak masa akak kat kampung. Kat kampung la boleh jumpa banyak benda, abah akak pun suka makan sayur maman ni.

Kalau sesapa yang ada singgah kat Temerloh, bandar ikan patin tu, ada deretan restoran kat hujung jambatan besar yang menyeberangi sungai Pahang tu...kat situ selalu ada menu gulai lemak cili api ikan baung tapi tak pasti seketul ikan berapa ye. Tapi yang akak beli ni, sekilo harganya RM35.00, boleh tahan kan.

Bahan2 nak masak ikan baung ni tak banyak mana. Santan cair, santan pekat, bawang merah (sikit aje ye..), cili api kampung (bagi rasa pedas kaw2 punya...), serai, kunyit hidup, halia (kalau suka), garam dan asam keping. Kunyit, bawang, serai dan garam tu ditumbuk halus. Gaul semua bahan tumbuk dengan ikan baung kat dalam periuk, masukkan serai sekali. Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan asam keping serta daun maman tadi. Biarkan mendidih sekejap lagi.

Petua : Nak bagi daun maman tak rasa pahit sangat, basuh dengan air garam.

#ramadan pertama



throwback: 10Binjai, PNB Park, KLCC

Throwback yang terobek. Last minute decided buat iftar kat 10Binjai, PNB Park. RM80 per head tapi guna orang dalam, dapat RM64 per...