Tuesday, July 1, 2014

gulai masam ikan patin temerloh





Asal masuk bulan Ramadhan je, mesti ramai nak buat entri pasal makan...pasal masak kan. Tapi, ok apa. At least boleh bagi idea pada kawan2 yang suka memasak. 

Akak mula puasa kat kampung, merasa juga mula puasa dengan mak dan abah. Kat kampung, beli siap2 stok ikan patin dan ikan sungai, memang favourite akak makan ikan sungai. So, bawa balik dua ekor ikan patin. Kalau bawa balik seekor macam tak cukup. 

Akak masak gulai masam ikan patin untuk sahur. Walaupun foto ni dah tepek kat instagram tapi nak tepek lagi kat blog =)). Nak masak ikan patin ni tak susah mana pun tapi yang penting bila basuh ikan patin atau mana2 ikan sungai ni, kena basuh betul2. Akak basuh ikan dengan air asam jawa + limau kasturi. Boleh juga guna limau nipis tapi jangan rendam lama2 dalam air limau ni sebab nanti rasa manis ikan patin tu kurang pulak. Ada orang tak suka makan ikan sungai sebab bau hanyir. Sebenarnya cara basuhan ikan yang tak berapa betul.

Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, kunyit hidup dan garam hingga hancur. Gaulkan dengan ikan patin dalam periuk. Bubuh daun kunyit dan daun kesum, kalau suka bubuh bunga kantan. Bubuh air dalam periuk dan jangan lupa bubuh asam keping. Nak menyengat bila makan, bubuh cili api banyak sikit . Masak la hingga mendidih dan ikan dah nampak masak. Kemudian, boleh la kecikkan api dapur dan biarkan mendidih sekejap lagi. Mudah kan.

Petang ni cadang nak masak ikan patin bakar pulak, magic pan kan ada!


#ramadan ke-2



throwback: 10Binjai, PNB Park, KLCC

Throwback yang terobek. Last minute decided buat iftar kat 10Binjai, PNB Park. RM80 per head tapi guna orang dalam, dapat RM64 per...