Monday, July 14, 2014

fried seaweed noodle





Selalu goreng mee kuning biasa aje tapi kali ni cuba pulak goreng mee rumpai laut. Sebelum ni memang akak tak pernah masak mee rumpai laut ni sebab tak pernah jumpa kat malls. Tapi baru2 ni sebelum puasa, sekolah anak kecik akak tu buat open day, ada pulak orang jual seaweed noodle ni. So, akak pun beli, nak try masak. Macamana la rasanya kan.

Rupa mee ni sebelum dimasak ala2 macam mee siput gitu, keras (kering). Kena rebus dulu sebelum goreng. Mee ni macam spageti pun ya juga.




Orang yang jual mee ni pesan, kalau nak masak, masak la ala2 masak spageti tapi akak masak ala2 mee kuning biasa. 

Tumis semua bahan bawang putih, bawang merah dan cili boh, dan masukkan hirisan ayam dan kacau sampai ayam nampak masak. Masukkan kicap pekat, kicap masin, kicap manis, sos tiram, sos cili dan sos tomato serta garam. Bubuh air sikit dan bila dah mendidih, masukkan mee tadi. Masukkan juga sayur sawi atau kobis manis. Kacau la rata2 dan rasa la masinnya. Kalau suka, boleh pecahkan telur selepas ayam dah masak tadi. Siap untuk dihidang.

Tak ada rasa pahit kapur macam mee kuning tapi ada rasa rumpai laut sikit...dah nama mee rumpai laut kan. Elok untuk kesihatan.

p/s : satu paket ada 5 simpul mee...harga RM6.50 aje.

#ramadan ke-13

ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...