Wednesday, July 9, 2014

ayam masak halia





Anak akak memang suka makan ayam. Pendek kata dalam ice box tu mesti ada stok ayam. Kalau masak ikan, banyak kali masak, dia tak nak makan. Tapi ada juga ikan yang dia makan such as siakap, bawal, kerisi dan salmon. Amboiiiii...semua ikan yang harga mahal tak hengat...huhu.

Jadi, nak tak nak masak ayam la juga walaupun akak dalam proses mengurangkan makan ayam. Kekadang tak boleh nak elak tak makan ayam. Asal buat nasi ayam...kena juga makan ayam. Tapi so far alhamdullillah dah kurangkan sikit portion makan ayam.




Apasal ayam halia akak ni nampak macam pekat kuah dia ye...Akak guna bawang kisar, malas nak menumbuk bagai. Bukan malas tapi tak banyak masa nak menumbuk, bulan puasa ni masa cukup terhad. 

Tumiskan bahan2 kisar > bawang putih, bawang merah dan halia. Akak guna minyak bunga keluaran Felda tu. Memang sekarang ni guna minyak bunga kecuali goreng ikan dan ayam, still guna minyak sawit. Minyak bunga ni less cholestrol ok. 

Dah tumis bahan, masukkan ayam dan kacau2 la hingga ayam masak. Masukkan capsicum dan carrot. Kalau ada kacang panjang ke...atau sepupu-sepapat kacang panjang tu, boleh masukkan sekali. Masukkan sos tiram. Kalau tak masin lagi, boleh tambah garam. Siap untuk dihidang.

# ramadan ke-9
# ayam halia berminyak bunga sikit..terbubuh banyak...

king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...