Friday, March 14, 2014

kemena plaza hotel @ bintulu







Dari Sibu akak terus ke Bintulu, masih menaiki Hilux. Tapi jarak Sibu dengan Bintulu tak jauh sangat, dalam dua jam dah sampai. Tapi sebab keadaan jalannya yang tak berapa elok dan banyak lori2 maka perjalanan kami jadi agak lama.

Di Bintulu, kami menginap di Kemena Plaza Hotel, dekat dengan pasar malam. Senang nak cari makan. To me, Bintulu lebih bersih daripada Sibu. Bandarnya lebih tersusun gitu dan yang penting boleh nampak lebih ramai orang Melayu. Cuma makanan kat situ agak mahal. Kata seorang teman, kos sara hidup di situ lebih kurang kos sara hidup di KL dan Penang. Owh...

Sempat singgah lunch di satu restoran melayu...tetiba dengar satu group cakap slang Kelate. Hiks... =)






Ini tamu atau pasar besar Bintulu...tersusun juga macam kat Pasar Besar Siti Khadijah, tak susah nak cari apa kita nak. Akak ke situ sebab nak beli ikan bilis dan ikan kering. Malam sebelumnya kawan akak sempat borong udang segar kat pasar malam...memang murah. Simpan dalam ice box dulu sampai udang tu keras, then boleh la bungkus elok2... Orang Kuching pun shopping udang kat Bintulu you ols. Tapi akak malas nak packing bagai..sebab nak fly ke KL...leceh.

Ada kesempatan, rasanya nak juga ke Bintulu lagi.


Thursday, March 6, 2014

hotel paramount @ sibu


Dari Kuching, akak bergerak ke Sibu. Baru terasa jauh yang amat bila pergi Sibu naik kenderaan darat. Rasa nak patah pinggang ni naik Hilux dari Kuching ke Sibu. Perjalanan jauhnya macam dari KL ke Kota Bharu, gitu la lamanya. Kalau lalu highway macam PLUS tu takpe juga kan tapi ni lalu jalan persekutuan yang muka buminya...hmmm...boleh sakit la badan ni dibuatnya.




Akak menginap di Hotel Paramount, hotel ni biasa2 aje tapi ok takde masalah pun. Lokasi hotel ni tepi jalan aje, senang rasanya nak cari. Tapi i think hotel ni cina yang conquer sebab banyak bas pelancong yang bawa cina menginap kat sini. By the way, lupa pulak yang Sibu memang tempat cina. Susah nak nampak Melayu kat hotel ni. Dan...tanda kiblat kat dalam bilik tetap ada cuma sangat cenonet.




Entrance hotel akak snap dari tempat makan. Lobi yang agak kecil...so kalau cina yang ramai2 tu masuk...dah jadi macam pasar pulak...huhu.






Restoran yang biasa2 aje, tak banyak pilihan food pun tapi kalau nak save cost, boleh la menginap kat sini sebab biliknya ok. Oleh kerana masa akak pergi tu tak abih lagi aura cny maka tu la sebabnya dibalutnya tiang tu dengan kain merah. Tanglung pun masih ada.






I had no choice to eat sebab akak sekarang nak mengelak makan nasi lemak terlalu kerap. Tengok2 ada pulak laksa Sarawak. So, akak makan la laksa Sarawak ni, quite nice rasanya. Pagi2 dah makan laksa Sarawak kan tapi best juga.

Tuesday, March 4, 2014

grand margherita, kuching


Tak sempat nak menulis walaupun akak memang suka menulis blog. Kerja tak habis2 datang, banyak buat kerja on the ground, pergi ke sana ke mari. Banyak hari tinggalkan rakyat kat rumah. Penat jangan cakap la, tambah pulak akak kan dah masuk 4 series. Kalau bmw makin banyak series makin laju tapi kalau manusia...makin banyak series makin menurun energy.




Salah satu tempat yang akak pergi ialah Kuching. Lama sangat dah tak menerjah ke Kuching, dah tak ingat rupa Kuching. Dah banyak pembangunan berbanding dengan dulu. Great. Menginap di Hotel Grand Margherita, hotel yang dibina di tempat yang strategik berhampiran dengan water front.






Restoran dalam hotel ni memang menarik minat akak sebab ada kitchen di tengah2 restoran. Kitchen yang dibina berkonsepkan transparent ni membolehkan kita tengok apa dan macamana chef2 ni memasak. Boleh tengok la samada bersih ke tidak etc. Nice.




Hotel ni mempunyai lobi yang luas dan  memang sesuai untuk mereka yang suka shopping sebab bersebelahan dengan shopping mall. No worries kalau you olls tak bawa ubat gigi ke apa...just walk a few minutes dah sampai shopping mall. Sangat dekat.




Food kat situ not bad, banyak choice cuma tak pasti kena dengan selera kita atau tak kan. Macam biasa ada Malay food, Western food etc. 




And akak tak tau kenapa lepas beberapa kali tawaf tengok food kat situ, at last akak cuma makan roti canai je. Nak rasa macamana roti canai buatan orang Kuching kan. I think orang Kuching suka food yang manis2 juga la, sama macam kat Kelantan.

Mushroom yang akak ambik tu memang sedap (sebab akak memang suka mushroom). Sosej tak tinggal kalau makan kat hotel. Dah itu food yang wajib ada kan. For this, akak bagi 4 bintang. Walaupun hotel ni dah masuk dalam kategori berbintang2 tapi food dia still tak leh lawan food kat Awana.




Biliknya ok...sederhana besar dan akak pilih bilik yang mengadap water front. Hajat hati nak naik river cruise nak pergi dinner kat seberang sungai tapi bila badan dah letih, nak berjalan pun macam tak larat. Maybe next time.



ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...