Posts

Showing posts from March, 2014

kemena plaza hotel @ bintulu

Image
Dari Sibu akak terus ke Bintulu, masih menaiki Hilux. Tapi jarak Sibu dengan Bintulu tak jauh sangat, dalam dua jam dah sampai. Tapi sebab keadaan jalannya yang tak berapa elok dan banyak lori2 maka perjalanan kami jadi agak lama.
Di Bintulu, kami menginap di Kemena Plaza Hotel, dekat dengan pasar malam. Senang nak cari makan. To me, Bintulu lebih bersih daripada Sibu. Bandarnya lebih tersusun gitu dan yang penting boleh nampak lebih ramai orang Melayu. Cuma makanan kat situ agak mahal. Kata seorang teman, kos sara hidup di situ lebih kurang kos sara hidup di KL dan Penang. Owh...
Sempat singgah lunch di satu restoran melayu...tetiba dengar satu group cakap slang Kelate. Hiks... =)





Ini tamu atau pasar besar Bintulu...tersusun juga macam kat Pasar Besar Siti Khadijah, tak susah nak cari apa kita nak. Akak ke situ sebab nak beli ikan bilis dan ikan kering. Malam sebelumnya kawan akak sempat borong udang segar kat pasar malam...memang murah. Simpan dalam ice box dulu sampai udang tu ker…

hotel paramount @ sibu

Image
Dari Kuching, akak bergerak ke Sibu. Baru terasa jauh yang amat bila pergi Sibu naik kenderaan darat. Rasa nak patah pinggang ni naik Hilux dari Kuching ke Sibu. Perjalanan jauhnya macam dari KL ke Kota Bharu, gitu la lamanya. Kalau lalu highway macam PLUS tu takpe juga kan tapi ni lalu jalan persekutuan yang muka buminya...hmmm...boleh sakit la badan ni dibuatnya.



Akak menginap di Hotel Paramount, hotel ni biasa2 aje tapi ok takde masalah pun. Lokasi hotel ni tepi jalan aje, senang rasanya nak cari. Tapi i think hotel ni cina yang conquer sebab banyak bas pelancong yang bawa cina menginap kat sini. By the way, lupa pulak yang Sibu memang tempat cina. Susah nak nampak Melayu kat hotel ni. Dan...tanda kiblat kat dalam bilik tetap ada cuma sangat cenonet.



Entrance hotel akak snap dari tempat makan. Lobi yang agak kecil...so kalau cina yang ramai2 tu masuk...dah jadi macam pasar pulak...huhu.





Restoran yang biasa2 aje, tak banyak pilihan food pun tapi kalau nak save cost, boleh la mengina…

grand margherita, kuching

Image
Tak sempat nak menulis walaupun akak memang suka menulis blog. Kerja tak habis2 datang, banyak buat kerja on the ground, pergi ke sana ke mari. Banyak hari tinggalkan rakyat kat rumah. Penat jangan cakap la, tambah pulak akak kan dah masuk 4 series. Kalau bmw makin banyak series makin laju tapi kalau manusia...makin banyak series makin menurun energy.



Salah satu tempat yang akak pergi ialah Kuching. Lama sangat dah tak menerjah ke Kuching, dah tak ingat rupa Kuching. Dah banyak pembangunan berbanding dengan dulu. Great. Menginap di Hotel Grand Margherita, hotel yang dibina di tempat yang strategik berhampiran dengan water front.





Restoran dalam hotel ni memang menarik minat akak sebab ada kitchen di tengah2 restoran. Kitchen yang dibina berkonsepkan transparent ni membolehkan kita tengok apa dan macamana chef2 ni memasak. Boleh tengok la samada bersih ke tidak etc. Nice.



Hotel ni mempunyai lobi yang luas dan  memang sesuai untuk mereka yang suka shopping sebab bersebelahan dengan shop…