Tuesday, August 27, 2013

mood nak pindah rumah @ sayur + telur


Lepas raya ni akak dalam mood nak pindah rumah. Macam2 jenis rumah dah survey setiap hari tapi belum jumpa yang betul2 sesuai. 

Harap2 dalam seminggu dua ni terjumpa la rumah yang sesuai. Nak cari rumah teres, semuanya macam jauh sikit dari sekolah anak sekarang. Nak cari apartmen, kena cari yang selesa sikit untuk famili. 

Tengah usha bagai nak rak.

By the way, mood memasak still ada lagi. Takkan pulak mood memasak berpanjangan takde kan. Kus semangat =)).




Pertamanya kobis masak dengan telur. Satu ketika dulu....(lama dah..) waktu akak berjalan2 kat pasar, duk pilih2 kobis kat sebelah sorang nyonya. Akak pun ringan mulut tanya nyonya ni, "auntie, selalu auntie masak kobis macamana?". Nyonya ni pun ckp..."Manyak senang maaa....potong ini kobis kecik2, goreng dengan telur maaa...".

Actually apa yang auntie ni cakap sama macam my mom cakap. I mean resepi derang sama aje. Hiris halus2 kobis tu then tumis macam biasa, dan...pecahkan telur dalam kobis. Budak2 pun nak makan sayur macam ni sebab nampak telur ayam ada.




Kacang panjang goreng dengan telur ni, my lovely SRK yang masak. Tetiba aje kan dia ngidam nak makan kacang panjang. Baru2 ni ngidam makan bayam tapi dah selesai episod ngidam bayam. Kaedah masak sama aje macam goreng kobis tadi, cuma SRK bubuh kicap sikit. Tu yang nampak gelap...

Boleh la cuba, dalam masa yang sama nak menggalakkan anak2 makan sayur. Bahan2 asas macam biasa ye =)).










Karnival WOW

Karnival WOW baru2 ni macam tak wow sangat, biasa2 jek. Yang happening sebab ada live programme by TV3. So ramai ler orang kerumun kat sit...