Thursday, July 18, 2013

asam pedas ikan parang


Dah banyak hari akak tak dapat nak update blog, satunya macam tak berapa ada mood nak menulis. Keduanya sebab ada masalah dengan PC subsidi ni. Ketiganya duk huru-hara dengan "kesibukan" yang dibuat2 sempena Ramadhan yang mulia ini. Tapi kan...betul la cakap sesetengah blogger, blog masakan atau blog orang yang suka menepek perihal aktiviti memasak atau menepek foto2 makanan atau suka share tempat2 makan yang best, memang mendapat perhatian pembaca waktu bulan Ramadhan ni!

Sebab itu la walaupun akak tak update blog tapi saban hari masih ada pembaca dan entri2 pilihan mesti la berkisar kepada makanan2 yang menarik.... =)). So hari ni nak share satu lagi masakan yang jarang2 akak buat....serius, memang jarang buat sebab anak kecik akak memang tak minat asam pedas.




Pagi2 gini dah tengok foto asam pedas, memang tergugat sikit iman kan....hehe. Akak memang jarang beli ikan parang, selain harganya yang agak mahal, ikan ni banyak tulang you olls. Tapi disebabkan oleh keinginan yang tak dapat ditahan lagi, beli la juga kan ikan ni.




Kalau dah masak asam pedas, nak match sayur, mesti la match dengan sayur kacang bendi kan. Kacang bendi ni antara favourite akak juga tapi disebabkan orang2 kat rumah tak berapa minat, so jarang juga beli.




Nak buat asam pedas takde la susah sangat...lebih kurang nak masak sup aje kaedahnya. Campak2 aje apa yang patut, janji sedap =)).

Bahan2 tumbuk / kisar:
- bawang putih
- bawang merah
- cili kering (kalau malas, guna cili boh instant aje..)

* Akak suka tumbuk sebab kalau kisar, jadi hancur sangat.

Bahan2 lain:
- daun kesum
- bunga kantan (kalau ada...)
- serai (ketuk2 sikit ye...)
- asam jawa ( nak airnya sahaja)
- kacang bendi (tak perlu potong atau dipotong dua)
- ikan parang (dipotong2)

Tumiskan bahan2 kisar dan serai hingga naik minyak. Masukkan air dan masukkan daun kesum, daun kantan dan tunggu hingga mendidih. Masukkan kacang bendi, ikan parang dan air asam jawa, biarkan sampai masak. Jangan lupa bubuh garam. Pendek kata masukkan aje semua bahan =)).

* Akak tak guna belacan untuk mengelakkan simptom sinus bertambah2...

Ada orang suka bubuh jintan la, suka bubuh lada hitam la tapi akak tak berapa suka. Setakat serbuk perasa tu, boleh la bubuh sikit...jangan banyak..sebab nanti rasa macam payau pulak.




pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...