mee hailam kuah dah sikit...




Puasa hari ke-5, pakat2 dengan anak nak masak simple2 aje kat rumah. Lagipun SRK makan best kat Hotel Shangri La, KL dengan kengkawan bisnes dia. Apa nak buat kan. Pakat punya pakat, si kecik tu cadang akak masak mee hailam je.

Sediakan bahan2nya dulu > bawang putih, cili giling, sayur sawi, daging ayam.

Jam 7.10pm baru akak goreng sebab mee hailam ni sedap makan waktu panas2. Tumis dulu bawang putih dan cili giling sampai naik bau. Masukkan hirisan ayam, kalau ada daging lagi datang aura dia. Kacau hingga ayam dah nampak masak. Masukkan satu sudu kicap pekat, kicap masin, kicap manis, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau lagi dan masukkan sedikit garam. Masukkan sedikit air untuk kuah dan masukkan mee kuning. Akhir sekali masukkan sayur sawi, boleh juga guna kobis baby. Jangan lupa bubuh black pepper.

Sekejap aje dah masak....sementara nak tunggu waktu berbuka puasa, kuahnya pun dah tinggal sikit..huhu

Popular posts from this blog

mara digital

shah's beach resort, tanjung kling, melaka

pasar rakyat medan mara, KL