Untuk sarapan pagi semalam, akak masak nasi lemak. Biasanya kalau sarapan nasi lemak, mesti lunch kami lewat sikit. Sebelum tu dah plan nak beli daun pandan, santan, timun dsb.nya. Alih2 ada pulak ofismate baik hati offer nak bawakan daun pandan.
Dah ada kawan offer, bukan takat daun pandan yang akak mintak. Abih segala jenis daun >> daun pandan, daun limau purut, limau purut, serai....pendek kata ada belaka. Bukan selalu kan :))
Sebab tu la nasi lemak ni akak namakan nasi lemak Ampang Jaya. Daun pandan dan serainya dari sana. Akak masak nasi lemak, bubuh bawang merah, bawang putih, serai, halia dan of course la daun pandan. Tumis sambal pun letak daun pandan, bagi wangi. Kena pulak ada lagi stok ikan bilis Langkawi, tambah sedap.
Telur tu, SRK yang tolong goreng, dia taburkan sikit black pepper semasa menggoreng. SRK memang rajin ke dapur, alhamdullillah.
Akak lebih suka beli timun Jepun sebab lebih rangup dan bijinya kurang sikit. Si kecik pun makan timun ni, lebih2 lagi bila letak timun2 ni dalam mangkuk coco-crunch dia. Psikologi kan :))
Bahan yg digunakan Intan buat kakak rasa aduhhh sedapnya nasi lemak ini. Aroma daun pandan/serai/halia dgn sambil ikan bilis origin dari utara mestilah sedaaapppp...
ReplyDelete...mmg sedap bilis langkawi tu, kak :))
Deleteooo, untung ada kawan Ampang Jaya tu kan... leh arr mintak selalu kalu nak masak kan... hehe
ReplyDelete...klu masz nak, mintak jek...dia kan ada kebun :))
Deleterajinnya ofismate sis intan tu, byk tanam pokok..lepas ni, buat tomyam pulak..
ReplyDelete...yup...boleh wat tomyam plak...
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deletelepas tom yam, masak kari lak erk. dah abih stok daun2 tu mintak kat opismate tu lagik...
ReplyDelete...moga semakin murah rezeki ofismate tu :))
Delete