Friday, May 25, 2012

sotong percik & daging goreng kicap


...sotong percik..

Idea untuk masak sotong percik ni timbul bilamana akak tengok dalam ice box cuma ada tiga ekor sotong yang bersaiz agak besar dan ada instant coconut milk. Sejak akak jadi warga kota ni, waktu weekend aje akak beli santan fresh. Selebihnya banyak guna yang instant aje.

Nak masak sotong percik versi akak ni mudah aje, cuma guna bawang putih & bawang merah (kisar), santan, serai, cili boh atau cili giling, stok ayam (kalau suka), garam dan sedikit gula. Tumiskan kesemua bahan2 ini sampai naik minyak dan kemudian masukkan sotong. Kalau nak sedap lagi, masukkan hirisan daun kunyit tapi akak takde stok.

Tips masak sotong (siaran ulangan), jangan masak lebih daripada dua minit. Kalau tak, sotong jadi liat.



..daging goreng kicap...

Menu kedua, akak masak daging goreng kicap. Rebus dulu daging sampai empuk dan bila airnya dah kering, masukkan minyak untuk tumis kulit kayu manis dan bunga lawang. Kacau rata, masukkan sos tiram dan kicap manis. Masukkan juga sedikit garam. Kalau tengok kering sangat, masukkan aje air masak sedikit. Simple kan.




iphone yang hilang

Kelmarin dapat kawan2 baru dari Jepun. One of them is an English teacher in Singapore and married to Singaporean. The other one (...