Friday, May 18, 2012

sawi goreng


...sawi goreng..

Taraaa....tengok dalam ice box ada lebihan sayur sawi sikit, fish ball dan daging. So akak goreng aje la benda2 ni semua. Blend bawang putih dan bawang merah, tumiskan dengan daging dulu, then baru la masukkan fish ball. Akak suka fish ball tu jadi garing2 sikit...masukkan stok ayam kalau suka dan sedikit garam. Satu lagi resepi orang bujang ataupun orang yang kesuntukan masa hehe...

Selalunya sawi ni cuma jadi pelengkap kepada makanan lain kan seperti mee dan nasi goreng. Agaknya apa khasiat sawi ni ye? Baca ni...

Sawi atau kai choy merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan. Sawi boleh dimakan bagi merawat penyakit sembelit, buasir, pencernaan bermasalah, kegemukan, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh dimakan bagi meningkatkan selera makan, mendapat kesan awet muda dan sebagai antioksidan.

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...