Saturday, May 5, 2012

meehoon goreng Singapore


...meehoon goreng Singapore, versi intanrh....

Lately akak kurangkan makan nasi, kalau boleh sekali sehari aje makan nasi. Tapi kadang2 tak boleh nak elak sebab nak temankan SRK makan nasi. Tak berteman nanti kecik hati pulak. Orang kata lelaki yang dah masuk umur 40an ni lagi sensitif.

So, last night cuma masak meehoon goreng Singapore. Nasib baik SRK pun setuju nak makan meehoon sebab dia lunch dah lewat, still rasa kenyang. Si kecik pulak ikut aje.

Meehoon goreng Singapore versi akak mudah aje. Tapi bila sebut Singapore, hasil gorengan meehoon nya mestilah putih atau pucat aje. Kalau dah berkaler brown kemerahan atau kehitaman, bukan la meehoon Singapore namanya.

Bahan2 yang akak guna, bawang putih, udang, sos tiram sikit, telur, sayur sawi, taugeh dan lobak merah. Kalau suka tumbuk sikit ikan bilis, bagi ada rasa. Akak tak guna bawang merah pun. Kalau nak bubuh ayam pun boleh. Simple.

2 comments:

  1. Salam Yong,
    akak bila masak meehoon/mee goreng wajib boh kicap, jadi nampak gayanya akak tak boleh buat Meehoon Spore!

    ReplyDelete
  2. hehe kak, sos tiram tu kira kicap la :D

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...