Lately memang dapur akak jarang berasap. Kalau berasap pun setakat goreng keropok dan cekodok je. Lebih2 buat roti bakar untuk anak kecik sebelum pergi sekolah. Dan semalam, kami sekali lagi pergi dinner kat favourite restaurant kami kat Bandar Puteri.
Pilihan akak untuk dinner, black pepper beef with rice. Sedap. Pandai dia masak sebab daging jadi lembut je. Kalau akak sendiri yang masak daging ni, akak akan lumatkan sikit lada hitam tu. Yang dia ni masak, lada hitam agak kasar. Berasa kunyah lada hitam.
Anak kecik pulak, pergi makan kat mana2 pun, mesti nak makan her favourite dish, nasi goreng cina. Ini nasi goreng cina versi cina ori. Dia bubuh banyak udang kecik2. Simple tapi rasanya best.
Air pula, minuman favourite akak, barli suam. Si kecik just minum air apple. Actually SRK ada kat sebelah tapi dia tak nak enterframe.
Anak kakak yg kecik pun suka nasi goreng cina Intan. Mungkin sebab tak pedas dan ada rasa kicap sikit itu yg dia suka...
ReplyDeleteDaging blackpepper kadang memang ada yg jenis masak peppernya kasar...
Mybe sbb takde lada, tu yg budak suka. Takde rasa bilis atau belacan...
Deleteair epal... nyum nyum sedapnyer.....
ReplyDeleteair epal asam boi lg best kan :)
DeleteSalam Yong,
ReplyDeleteakak rasa memang asalnya ladang itam tu diketuk kasar2 sebab lagi sedap gitu.
Ye la kak, maybe itu style derang masak daging tu :)
Deletesalam..
ReplyDeletepedas namapaknya daging masak lada hitam tu..
lidah koi dah tak berapa tahan pedas ler nih
(dah tua gamaknya :) he he )
Tak pedas pun weh... :))
Delete