Wednesday, January 18, 2012

dinner for yesterday


Bos me kan, suka buat discussion or meeting lewat petang. Pendek kata di hujung waktu ofis. Kalau me bujang lagi, me takde la kisah sangat tapi bila dah pukul 5pm, me mula la teringat SRK dan anak me, apa me nak masak malam ni, lantai tak mop lagi (?). Macam2 me pikir. Tapi nak buat macamana kan, dia bos. Banyak hal yang dia nak pikir gamaknya.

Malam semalam, lewat ler me memasak untuk dinner. Sampai rumah pun dah pukul 7.20 pm. Buka jer pintu rumah, terus ke dapur dan buka ice box me yang baru di topup kelmarin dulu. Me keluarkan ikan selayang 4 ekor, daging dan sayur petola. SRK dah sms awal2 pasal menu yang dia nak. Lepas siap solat maghrib, baru me mula memasak.



Foto ikan selayang rebus ni bukan sengaja me snap in B&W tapi memang dapur me kaler hitam dan dinding kaler putih. Nampak klasik pulak kan. Seekor ikan selayang rebus, me ambil isinya dan tumbuk dengan bawang. Untuk me buat gulai lemak sayur petola. 3 ekor lagi me goreng garing2.



Gitu la rupanya ikan selayang rebus yang telah digoreng. Makan ikan ni cicah dengan sambal kicap made by SRK.




Ada lagi menu tambahan si kecik, daging goreng. Foto daging tak berapa molek, nak cepat. Daging ni rebus dulu sampai airnya nampak dah nak kering. Ketepikan daging dalam kuali dan bubuh minyak masak sikit kat tengah2. Bila minyak dah mula panas, kacau daging dengan minyak, tabur hirisan lada hijau dan bubuh sikit sos tiram. Sos tiram dah cukup nak buatkan daging rasa masin. Kalau suka masin lagi, tabur je garam sikit. Dan at last...makan ler dengan nasi...


nasi dan sayur lemak petola

3 comments:

  1. huh ikan goreng garing tu yang best... siap lah ekor ngan sirip dia sekali di makan, like keropok ganu lorrr.. haha

    ReplyDelete
  2. uiks....korang..jgn baca jek. masak ler kat rumah, then tepek gambo kat blog! :D

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...