Friday, October 21, 2011

tiramisu

It is made of ladyfingers (Italian: Savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone, and flavored with liquor and cocoa.[1] The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.
 Left : Black Forest Cake     Right : Tiramisu
# Beli kat kedai kek.


Tiramisu is an Italian dessert. Teringat kat my friend yang waktu pregnantnya mengidam makan Tiramisu tengah2 malam. Sanggup tak encik husband nak carikan Tiramisu pada waktu begitu? Me tak pernah mengidam Tiramisu tapi pernah mengidam makan nasi lemak ayam berempah, nak makan sangat padahal jam dah pun pukul 12.30 pagi.

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 2 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers
  • 250g cream cheese
  • 250g whipping cream
  • 150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
  • satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
  • serbuk cokelat utk hiasan
Satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang. Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar. Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan. Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais. Hias kan dengan taburan serbuk koko/cokelat di atasnya ikut suka.


Sumber resipi : Internet.

6 comments:

  1. salam..
    ermm..aok buat ke beli
    yang dalam gambo tu..?
    sedap nampaknya..yum yum

    ReplyDelete
  2. Amboi, ahkak makan secret ye?
    hehehe

    ReplyDelete
  3. wslm zul...aok tak baca ke kat bawoh gmbo te..hehe

    ReplyDelete
  4. putry, ahkak tak makan secret...ahkak makan kek je hehe

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...