Cerita pasal biskut raya pula. Ini tat nenas made in Seremban. Bos me yang punya "bisnes".
Anyway, tat nenas ni sedap, jem nenasnya banyak dan biskutnya rangup gitu bila dikunyah. Me nak share resepi tat nenas tapi resepi ni me copy je dari internet. Layan je la kan.
Tart Nenas Gulung
1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.
1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
Cara cara:
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla.
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati
Lepas tu masukkan dalam acuan tart gulung tekan keluar, letak jem dan gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.
Hi
ReplyDeleteNice blog dah ada suasana Raya kat sini.
Tart memang all time favourite kan
Umi suka yang terbuka, gulung rasa terlalu banyak pastrynya tapi nak membuatnya tersangat lah malas hehe
Terima kasih resepinya
Umi
hi umi, mood raya mmg dah ada lama .. :D
ReplyDeletethanx dtg sini.
salam..
ReplyDeletewahh...dah start cerita bab kueh
raya aok yak..koi ingat datang
nak makan je..nampak sedap tart tu
Assalamualaikum Intan,
ReplyDeleteKat rumah kak ani, kak ani sorang sukat kuih tat ni.
salam....
ReplyDeleteBoleh tempah ke tart tu????? Hantar lah kat Temerloh ....
Nampak gebu .....kuih tart tu....
tart ni fav dulu kini n selamanya kan.. :)
ReplyDeletezul, klu aok nok rasa, dtg rumoh koi kat temerloh :)
ReplyDeletewslm kak ani, gitu juga kat rmh me, tak ramai yg suka..derang lbh suka almond london :)
ReplyDeleteHjh, nak tempah tak sempat dah kot tp blh beli kat lurah semantan, temerloh. sure ada :D
ReplyDeletelady, yup..kuih evergreen tart ni... :)
ReplyDeletesedapnya akak...
ReplyDeletepos le sebalang...
hehehe
putry, meh sini rm25 + rm5 duit pos, baru ahkak anto hehehe :P
ReplyDeleteCess!
ReplyDelete