Friday, August 19, 2011

pineapple tart for hari raya



Cerita pasal biskut raya pula. Ini tat nenas made in Seremban. Bos me yang punya "bisnes". Bos pun nak cari duit lebih kan...oppps... Oleh kerana bos me punya, terpaksa la me beli kan  :P

Anyway, tat nenas ni sedap, jem nenasnya banyak dan biskutnya rangup gitu bila dikunyah. Me nak share resepi tat nenas tapi resepi ni me copy je dari internet. Layan je la kan.

Tart Nenas Gulung

1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.
1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

Cara cara:

-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla.
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

Lepas tu masukkan dalam acuan tart gulung tekan keluar, letak jem dan gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

Karnival WOW

Karnival WOW baru2 ni macam tak wow sangat, biasa2 jek. Yang happening sebab ada live programme by TV3. So ramai ler orang kerumun kat sit...