Monday, August 8, 2011

lala pedas + sambal udang kering



Me sangat suka weekend sebab banyak kerja yang boleh me settlekan. Boleh jalan-jalan ke pasar, cari bahan untuk masak. Tapi tak sangka cempedak menjadi nangka. Hari Sabtu lepas memang jalan sesak teruk. Me nak ke pasar pun susah. Seolah-olah macam nak raya je esoknya. Padahal baru 6 Syawal.

Well, me dan SRK memilih untuk merempit je ke pasar, lagi mudah dan cepat kan.

Tanya harga ikan siakap, dah macam harga ikan tenggiri. Mahal betul, seekor cecah RM14.00. Kat Giant RM10.00 tapi tak berapa nak fresh gitu. Tanya ikan merah, sama juga mahalnya. Yang murah of course ikan selayang kan.

At last, me beli lala. Cari lala warna hitam yang macam selalu me beli masa di New Castle dulu tapi tak ada. So me beli la lala yang ada, RM10.00 sekilo. Quite expensive kan.

Bahan-bahan versi me, untuk buat lala masak pedas >> bawang putih, sos tiram, cili padi, cili boh (sikit aje), sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Tumis je semua dan masukkan lala. Sepatutnya tabur daun bawang tapi dalam versi ni, me lupa beli  :)





Meanwhile SRK yang dah lama tak ke dapur, terus capai lesung batu dan mula menumbuk sambal versi dia. Tumbuk sambal udang kering. Tumbuk cili api, bawang putih (1 cm), sedikit garam dan udang kering yang telah di sangai. Perah limau kasturi sikit. Simple tapi jadi pelengkap hidangan.



8 comments:

  1. salam..
    alahai singgah sambil
    menelan air liur..
    makruh tak gamaknya
    puasa ku ini..?
    :)

    ReplyDelete
  2. takpe zul, aok tak amik bau pun..hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yong Intan,
    Salam balas ziarah dan salam kenei! Tima kasih ziarah blog akak. Wah-weh ini blog makan-makan! Tu yg best! Yg menarik tu sambal udang kering. Ari ni akak masak bubur nasi, mungkin buleh try resepi SRK ni? Shah Rukh Khan ke? Kirim salam kat dia yek?

    ReplyDelete
  4. Sedapnye ahkak...
    Ni yang rasa nak jenjalan ke tok bali or ke penarik.
    Leh beli lalalalala....yang jenis besar tu..hehehe.
    Lama dah tak makan ...

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Yong, tq jg sudi dtg sini. Try la mkn sambal udang kering tu dgn bubur nasi. match kot :)

    ReplyDelete
  6. Masz, lepas ni kena la masak lala versi masz plak kans... :)

    ReplyDelete
  7. putry, pegi tok bali pun dah ok, boleh dapat yg fresh2 gitu. pegi penarik jauh la syg...

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...