Aduhai ikan siakap, tak sangka dah naik harga rupanya. Me and SRK memang peminat ikan siakap. Boleh katakan dalam seminggu tu mesti ada makan ikan siakap. Biasanya terjah kat Giant, seekor ikan siakap, derang jual RM7.00 lebih tapi sekarang ni dah naik dekat sepuluh hinggit.
So me ubah tempat beli, terpaksa merempit ke tempat lain untuk beli siakap lagi fresh.
Kalau masak siakap kukus atau stim, gerenti licin punya. Tambah lagi ada sambal kicap made by SRK (resepi sendiri).
So, layan menu makan malam kami kelmarin, siakap masak kukus @ stim.
Cara? Sapukan sos tiram ke seluruh badan ikan. Kalau nak guna taucu, sedap jugek. Tabur hirisan bawang merah, halia, lada besar dan lada kecik. Tabur garam sikit (kalau nak rasa lagi masin sebab sos tiram dah masin). Kukus ikan dalam 20 - 25 minit, ikut saiz ikan la. Makan dengan sambal kicap.
Family kakak pun suka ikan siakap. Tak kiralah stim, goreng biasa, sweet-sour semua kami suka. isi ikan siakap kan soft...Huh... sedapnya sis...
ReplyDeleteyup, siakap antara ikan yg punya isi lembut. ikan merah pun best tp tak leh lwn ikan kelah..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletehalia kasi lebih tau??
senang nak buang angin..
he he..
TERIMA KASIH SUDI SINGGAH
DAN KOMEN DI BLOG SAYA
DAN JANGAN LUPA DATANG LAGI
www.zulkbo.com
zul, tu dah pasti! hehe..
ReplyDelete(aok mcm slalu buat jek!!) :P
apa saje ikan kalau distim, memang peberet cik ina. ikan siakap kukus nyonya pun sodap. terliur jap.ikan stim sedap makan masa panas.
ReplyDeletecik ina, cmna plak ikan siakap kukus nyonya tu?
ReplyDeletemesti sedap kans.. :)