Wednesday, July 13, 2011

lempeng kampung

lempeng kampung cicah dengan sambal kari tuna....


Everyday lepas jemput anak kecik kat sekolah, anak kecik me mesti ngadu lapar (walaupun dah makan macam-macam masa rehat kat sekolah).  Biasanya me drive dari ofis, sedang elok sampai kat depan sekolah jam 6 pm atau lebih.  Kalau me sampai lewat sikit, ada harapan tengok budak kecik tu meraung.  Manja.

Selain roti paun,  me selalu masakkan lempeng untuk anak kecik me.  Tu yang dia minat.  Tapi kena masak sambal tumis sekali untuk dicicah.  So this time me nak share cerita lempeng.  Dulu-dulu masa kecik-kecik,  lempeng ni memang breakfast wajib me sebelum ke sekolah.

Lempeng banyak versi,  ada lempeng nyiur.  Sesetengah orang blur bila sebut lempeng tapi bila sebut pancake,  tau pulak    :)

Bahan-bahan nak buat lempeng kampung >>> tepung gandum, telur, air, sedikit garam / gula (ikut yang mana suka). Adun bahan sampai tak berketul. Then bolehlah di bakar atas ceper.  Tapi me guna kuali leper tak melekat je.

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...