salad timun versi SRK




Actually malam selepas me makan nasi kukus kat PNB Park tempoh hari, me sakit perut yang amat sangat. Tak lena tidur malam dibuatnya. Tak pasti la disebabkan kuah nasi kukus tu atau sebab-sebab yang lain. Tapi dua orang kawan me pun sakit perut.

Perut me memang sensitif.

Tengahari kelmarin, SRK sibuk nak join me memasak. Nak buat kerabu katanya. Ini bukan first time kerabu yang seumpamanya, dibuat oleh SRK. Tapi benda ni buat penyedap makan.

Bahan-bahan:

- buah tomato (clearkan bijinya & potong dadu)
- timun jepun (potong dadu)
- sotong celur (potong kecil-kecil)
- udang kering (tumbuk)
- lada hijau & cili padi (hiris nipis-nipis)
- bawang besar (hiris nipis-nipis)
- garam & gula secukup rasa
- perahan limau kasturi

Gaul semua bahan dan siap untuk dihidang.

Menu ni rasanya dah biasa orang buat kan, lebih kurang buat umai (makanan Sarawak) kan.

Popular posts from this blog

mara digital

shah's beach resort, tanjung kling, melaka

pasar rakyat medan mara, KL