Tuesday, July 12, 2011

khasiat bawang putih



Me rasa ramai yang tak berapa suka makan bawang banyak-banyak.  Maklumlah nanti bau badan buat orang lain tak senang. Tapi sebenarnya bawang ni banyak khasiatnya.  Me suka bubuh bawang putih banyak2 bila memasak.

Bawang putih ni sebenarnya digunakan untuk membuang angin dalam perut dan usus, merangsang peluh, singkir cacing dalam perut dan usus, sebagai antiseptik, pencuci organ dalam tubuh, sedatif, tonik jantung, untuk merawat radang sendi, asma, batuk kokol, buasir, busung, cirit, diabetes, gout, kembung perut, keputihan dan banyakkkkkkk lagi khasiatnya.

Dimakan untuk mencuci, melawas dan menurunkan tekanan darah, turunkan tahap gula dalam darah dan kurangkan tahap kolestrol tidak baik dan sebagainya lagi.

So, jangan bimbang makan bawang putih banyak-banyak.


Sumber : Professor Ong Hean Chooi - Rempah -Ratus Khasiat Makanan & Ubatan

king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...