Kelmarin beli tulang dan SRK teringin nak masak singgang versi mak dia (ibu mertuaku). Dulu-dulu ada jugek tengok ibu mertuaku masak singgang ni dan memang sedap. Kalau kat tempat me, masak singgang ni guna ikan je dan kita masak singgang sampai kuahnya agak surut. Tapi masa kat New Castle, orang sana masak singgang, kuahnya mesti banyak.
So, this time masak singgang versi ganu kiter. Bahan-bahannya mudah je. Bawang putih, bawang merah, lengkuas dan ketumbar. Tumbuk belaka sampai hancur.
Rebus dulu tulang yang dah dibasuh bersih. Me rebus dalam rice-cooker lama yang dah rosak :) . Rebus sampai agak masak dan masukkan kesemua bahan-bahan tadi. Jangan lupa bubuh asam keping dan garam ye.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Masa mula2 akak kawin dulu, huby akak (SRK) tak suka makan ikan darat @ ikan sungai ni. Tak minat katanya. Eksen . Orang Ganu eksen tak ...
-
Foto : Hasil tulisan jawi si kecik. Not bad kan. Agaknya kalau disuruh baca akhbar jawi, boleh ker kita membaca dengan laju sepe...
-
Susulan entri akak sebelum ini, jom kita view sikit apa yang ada kat Shah's Beach Resort ni. Akak pun first time menerjah ke ...
No comments:
Post a Comment
jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...