Wednesday, February 16, 2011

singgang tulang versi Ganu Kiter

Kelmarin beli tulang dan SRK teringin nak masak singgang versi mak dia (ibu mertuaku). Dulu-dulu ada jugek tengok ibu mertuaku masak singgang ni dan memang sedap. Kalau kat tempat me, masak singgang ni guna ikan je dan kita masak singgang sampai kuahnya agak surut. Tapi masa kat New Castle, orang sana masak singgang, kuahnya mesti banyak.

So, this time masak singgang versi ganu kiter. Bahan-bahannya mudah je. Bawang putih, bawang merah, lengkuas dan ketumbar. Tumbuk belaka sampai hancur.




Rebus dulu tulang yang dah dibasuh bersih. Me rebus dalam rice-cooker lama yang dah rosak :) . Rebus sampai agak masak dan masukkan kesemua bahan-bahan tadi. Jangan lupa bubuh asam keping dan garam ye.


iphone yang hilang

Kelmarin dapat kawan2 baru dari Jepun. One of them is an English teacher in Singapore and married to Singaporean. The other one (...