Thursday, December 21, 2017

the passion









Recently anak dara terpilih sebagai atlit Malaysia untuk KL Canoe International Championship 2017. Main polo air dengan KL team. Ini 2nd time rasanya, alhamdullillah. Sejak 2-3 tahun ni, sukan ni la yang jadi addicted pada dia. Bermula dengan join kelab pengakap laut kat sekolah, akhirnya terjebak dengan sukan kanu. Budak2 ni suka sebab bila menang competition, dapat medal dan duit. Kalau pergi competition kat luar KL, dapat elaun. Transport & accomodation sponsored by the club. Cun kan.






Tak banyak state kat Malaysia ni yang ada kelab kanu, I think. Yang aktif cuma a few states/clubs jek e.g. Johor dan Putrajaya. Maybe sukan ni belum lagi famous kat negara kita, baru nak up. Tapi negara2 luar dah advanced. Satu lagi benefit yang budak2 ni dapat ialah boleh make friends dengan atlit2 dari luar negara, boleh tukar2 skill, tukar2 experience dalam sukan kanu. So, bila network dah berkembang, budak2 ni boleh explore new things about canoe.





I can see the satisfaction and happiness on each single face. Puashati sangat sebab dah struggle 3 hari berturut-turut, pukul 7.15 pagi dah tercegat kat tasik titiwangsa, mahu tak puashati bila menang kan. Congrates to all athletes, I am proud of uolls and do better in future. Next target is nak wakil Malaysia ke China or Philippine, maybe. In Shaa Allah, pray for her. 

Again, anyone nak anak2 ada aktiviti yang bagus, boleh approach Kelab Kanu KL ye. Form 1 dah boleh join.