Wednesday, May 3, 2017

man's cooking (2)







What else yang kita expect daripada suami? :)

Okay, recently SRK masak ikan singgang, siakap stim limau dan udang goreng pedas. Sayur brokoli tu, akak yang masak sebab SRK ni kurang minat makan sayur. Dia pentingkan lauk jek. Singgang tu masak dengan ikan selayang jek. Kebetulan baru2 ni agak free sebelah petang, so we all terRAJIN menerjah ke Pasar Chowkit. Biasanya pergi Pasar Sentul jek tapi sebab nak cari ikan tenggiri yang fresh, buat2 rajin la ke Chowkit. Banyak beza harga ikan2 kat Chowkit, compare dengan Sentul. Memang banyak beza. Kat Chowkit more cheaper bagi certain jenis ikan. 

Singgang sesuai untuk orang yang nak jaga pemakanan, I mean orang yang nak elak makan gulai lemak dan lauk bergoreng. Kalau masak singgang ikan kembung pun sedap. Ni singgang version Terengganu. Kalau version kampung akak, kami tak letak kunyit. So kuahnya tak ada warna dan kami akan reneh kuah sampai surut dengan api yang kecik. Memang terbaik!

Siakap stim tu requested by anak dara. Kalau masak siakap goreng, dia tak nak makan. Kalau masak stim jek, baru dia makan. Memilih sangat tekak dia. Ada balance stok udang, goreng jek rangup2. Sayur brokoli + bunga kobis tu pun jadi pilihan anak dara sebab coach dia yang suruh makan sayur. Hmm...budak2 ni kena ada pengaruh luar, baru la nak buat sesuatu kan. Apa pun, we enjoyed our food walaupun tak hebat macam orang lain.

Karnival WOW

Karnival WOW baru2 ni macam tak wow sangat, biasa2 jek. Yang happening sebab ada live programme by TV3. So ramai ler orang kerumun kat sit...