Thursday, April 27, 2017

man's cooking (1)







I have to say that I am lucky sebab my hubby memang suka memasak, tanpa paksaan. SRK memang suka memasak especially masak kari dan gulai2 lemak ni. Memang syukur sangat2 sebab SRK dah ringankan beban akak untuk memasak. My mom said, "sebab aok masak tak sedap, sebab tu la abang aok yang masak!". (Please read dalam loghat Temerloh, okay). Owh...tak la, mak. Memang SRK suka memasak lauk2. Tapi SRK tak pernah masak kueh-mueh, mee dan pasta, failed. Anyhow, mana nak cari suami yang sukarela nak masak, jarang2 jumpa kan. But we have to understand yang suami ni ada banyak types. Ada yang pandai masak tapi malas masak. Ada yang pandai masak dan rajin ke dapur. Ada yang memang tak reti masak tapi tak reti2 jugek nak tolong hal2 lain. Ada jugek yang memang harapkan wife 100% untuk sediakan makanan harian. Yang paling worst, dah la tak pandai masak, bila wife OT, sanggup tunggu wife balik...baru nak fikir pasal makan. Padahal boleh jek tapaw kat kedai, kan =).

Alhamdullillah SRK rajin masak, tak payah suruh. Dan masakan dia tu sedap kat tekak akak dan anak2. Walaupun selepas dia masak, dapur macam tongkang pecah but at least, akak dah boleh terus makan. Woha! Syukur.





Last Sunday, akak request nak makan nasi lemak. Nak nasi lemak yang SRK masak. Without prejudice, pagi2 SRK dah bangun masak nasi lemak. I don't care la kalau rupa nasi lemak dan sambal tumis yang SRK masak tak macam chef2 lelaki yang kat luar tu. Janji rasanya enak kat tekak kami. Set nasi lemak complete dah tu, sambal bilis, telur goreng, ikan bilis goreng (request by anak dara) dan ulam timun. Done. Kenyang sampai tengahari.

Just to share, my father dan my younger brother tak reti masak2 macam ni. Derang cuma reti masak air, masak nasi dan masak maggi. But my older brother terror masak jugek, sama macam SRK. Sometimes, life experience tu yang buat lelaki pandai dan nak masak. 

Walaupun suami tak pandai masak tapi syukur la dengan kelebihan2 dia yang lain. Have fun! 






ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...